Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Pasen valt....

Pasen lijkt me een ietwat wankele feestdag te zijn. Altijd valt hij vroeg of laat. Een keertje op tijd lijkt niet haalbaar. Het is wat je noemt een viering met flexibele aanvangsdatum.

Wel steeds op zondag. Dat blijft een constante. Verrijzenissen kunnen enkel op die dag mits een voorafgaande veertig dagen regel. Strikt te volgen. Een afslankdieet waarbij Montignac verbleekt.

Het is ook een dag waarop ze de Paus uitgebreid luchten. Op een balkon voor een pleintje. Hij roept dan steevast Urbi en Orbi. Tevergeefs!
Persoonlijk vind ik het al vrij rare namen voor huisdieren en begrijp maar al te goed waarom deze weigeren terug te komen. Ook de dreigende staf van hun baasje jegent hen ongetwijfeld het nodige angstgevoel aan. Ik ben zeker dat ze op een goede vrijdag er als paashazen vandoor zijn gegaan, de klokken achterna.
Die worden elk jaar rond deze tijd van stal gehaald om een keertje minder hoog van toren te blazen. Toch dreigt de ophokplicht van vliegende schepsels dit jaar daar een stokje voor te steken. Er is een heel groot chocoladebesmettingsrisico dat met hun vluchten gepaard gaat en dat moet aan banden worden gelegd. Te pas en te onpas laten deze vliegende calorievluchten immers wel wat vallen. Met alle gevolgen vandien. Daarom ook de oproep dit jaar om bruine, witte of zwarte ei-achtigen onberoerd te laten. Ernaar kijken mag, aankomen liever niet. Dit laatste mag je letterlijk nemen als deze goede raad in de wind wordt geslagen.

De live uitzending van de balkonscène van de Paus zal deze keer heel wat vlotter verlopen. Ingesproken geluidsbandjes zijn niet nodig en de bewegende beelden zullen voor het eerst sinds lang weer van aanvaardbaar niveau zijn.
Toch is Pasen een belangrijk punt in elk lopend jaar. Hoeveel huismoeders beginnen dan niet aan een grote schoonmaak. Elk jaar opnieuw! Net of hun sopjes alle zonden van de voorbije winter in één keertje wegspoelen. Het is een ‘zo’ ingeburgerd ritueel, dat ik Jezus ervan verdenk de drie overbruggingsdagen naar zijn verrijzenis te hebben gebruikt om zijn graftombe een goede beurt te geven. Hij zal nogal gepoetst hebben om alles netjes voor de volgende klant achter te laten. Over zijn was daarentegen zullen we maar niet verder uitweiden. De vlekken van zijn lijkwade zijn er vandaag nog steeds niet uit.

Toch kijken we naar uit naar het Paasfeest. Al was het maar om die extra vrije dag die eraan verbonden is. Laat nu Urbi en Orbi nog terugkeren en iedereen is gelukkig dit jaar. Ook onze Paus.

Schrijver: danny cant., 13 april 2006


Geplaatst in de categorie: feest

3.0 met 3 stemmen 1.195Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)