Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De rouwstoet - I

Iedere keer wanneer mij weer eens een rouwstoet passeert zal ik steevast even blijven staan, vermoedelijk uit respect voor de rouwenden en uit eerbied voor de mij onbekende overledene. Zo herinnerde ik mij bij de laatste keer opeens weer een verhaaltje, dat onze onderwijzer (zie Schaamrood van 01-07-2005) ons toen vertelde over een rouwstoet van ene meneer ''Kan Niet Verstaan''. Of dit nu een bestaand verhaal was of dat het uit de koker van de onderwijzer kwam wist ik niet meer. Thuisgekomen zocht ik op Internet. Bingo! Het blijkt toch een bestaande vertelling in de Duitse taal te zijn van de Zwitserse schrijver Johann Peter Hebel. Al lezende vond ik het een prachtig stukje proza uit een lang verleden, dat ik u niet wilde onthouden.

Mijn zoeken naar een Nederlandse versie van dit verhaal leverde mij helaas niets op, zodat ik besloot het dan maar zelf naar beste vermogen te vertalen. Ik heb getracht de verteltrant én de woordkeuze zo authentiek mogelijk te behouden. Nu ben ik, wat het zoeken op Internet betreft, iemand met twee linkerhanden, weinig inventief en nogal ongeduldig. Mogelijk dat iemand wèl een Nederlandse versie kan vinden. In dat geval sta ik een beetje in m’n hemd, is mijn vertaalpoging weliswaar met plezier verricht maar achteraf overbodig geweest. Waarom een inzending in twee delen? Welnu: de redactie hanteert terecht een maximale lengte van 1000 woorden. Inleiding plus het verhaal overschreden deze grens in ruime mate, zodat er geen andere keus was.

Voor de lezers, die het verhaal niet kennen staat het in z’n geheel in de vervolginzending als ''De rouwstoet - II''. Wie daarin niet is geïnteresseerd gaat dus dáár gewoon door naar: ,,Tot een volgende keer'', komt niet langs AF en ontvangt geen…

Vervolg:>>> De rouwstoet - II

Schrijver: Günter Schulz, 28 april 2006


Geplaatst in de categorie: emoties

4.2 met 4 stemmen 769Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)