Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

paardenkracht

Je vroeg me in één woord mijn paard te omschrijven, een woord dat meteen bij me opkwam...

Nu had ik wel honderd adjectieven en werkwoorden kunnen bedenken. Ik had je kunnen zeggen dat mijn paard betrouwbaar was, sterk of verstandig. Dat het lekker rook. Dat ik niet kon kiezen. Ik weet niet waarom, maar in plaats van dat alles schreef ik gewoon dat het stonk. Ik schreef het onder de tekening. Voor mij was het overduidelijk een boerentrekpaard.

Rijden, ploegen, trekken. Breng je me veilig op het veld of trek je mij uit het slijk? Spring je mij naar de eeuwigheid? Ik klamp mij aan je vast en leer onderweg wel wat voor paard je bent. Mijn totem, Amazone, ik zoek uit hoe ik jou gunstig kan stemmen. Ik trek erop uit, je helpt me mijn eigen wil te ontdekken en ik de jouwe.

Ik verdedigde het boerenpaard. Probeerde me in jouw voorstelling in te leven maar die goede wil botste op mijn vooroordeel tegen bijgeloof. Teleurgesteld als jij was omdat ik jou tekende als een stinkend boerenpaard. Door de tijden heen is paardrijden door meer dan één dichter vergeleken met vliegen. Paarden doen ons denken aan de wind en het schuimen van de zee. Aan paarden werden voorspellende gaven toegeschreven. In vele legenden zijn paarden helderziend en herkennen ze beoefenaren van de magie.

Maar mijn paard aan jou, was lomp en zonder nut.

Schrijver: kirk, 18 mei 2006


Geplaatst in de categorie: dieren

4.2 met 5 stemmen 803Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Willy Vittali
Datum:
13 november 2006
Email:
Pegasus

Pegasus (gr = Pigasos) was de naam van een goddelijk gevleugeld paard. Hij was een 'kind' van de Gorgona Medusa (haar blik veranderde iedereen in steen). Volgens de mythe sprongen Pigasos en Chrysaor tevoorschijn uit de hals van Medusa toen Perseus haar onthoofde. Sommigen zeggen dat Poseidon (god van de zee) de vader is, omdat het paard en Chrysaor ontstonden toen het bloed van het onthoofde hoofd van Medusa in het schuim van de zee viel. Chrysaor droeg bij zijn geboorte een gouden zwaard. Pegasus vloog naar de berg Helicon in Boeotia, waar de negen Muzen leefden. Op de plaats waar hij met zijn hoef de grond aanraakte, ontstond een bron die heilig was voor de Muzen. De naam van de bron was de Hippocrene (de Paardenfontein). De mythe zei wanneer men het water dronk, men de gave van het dichten ontving. Het vliegende paard is dan ook het symbool voor de dichtkunst en creatieve kunst. En als toevoeging op de pagina van Wikpedia staat in de laatste zin over Pegasus; dat 'Pegasus bestijgen' wil zeggen een gedicht schrijven. Van mijn mag hier ook staan een dichterlijk verhaal schrijven, want dat is wat jij hebt gedaan, in een woord prachtig.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)