Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De koe, het olifantje en de muis

Dit is het verhaal van de koe, het olifantje en de muis. Alledrie bijnamen voor vrouwen die ik liefhad. Zij brachten mij in beroering maar nu ik vandaag terugkijk en die namen, een voor een troetelnaampjes van de ergste soort, opnoem, klinkt het vooral als een slechte mop waarvan de clou nog moet komen.

Een koe, een olifantje en een muis lopen door een woestijn. Een woestijn die de regen best kan missen. Een woestijn die met regen zijn eigenheid kwijt zou zijn. Die koe, dat olifantje en die muis lopen daar. Zij lopen maar ze lopen niet gezamenlijk. Alledrie lopen ze in dezelfde richting maar met ruimte er tussen. Eerst de koe, dan het olifantje en dan de muis.

De koe is een rustig dier. Zij loopt gemoedelijk, geheel op eigen tempo. Zonder te weten dat de olifant en de muis haar volgen. Haar sporen staan en blijven in het zand. Het zand draait en waait en graait naar haar voeten. Niettemin loopt ze door.

De olifant heeft meer moeite met de grote zandbak. Als het zand over de vlakte stuift en de wind steeds het pad verschuift. Zij zet haar poten neer maar bij elke stap zinkt zij weg in bergen zand. Ze kan geen vat krijgen op haar ondergrond en zoekt een weg uit deze woestenij. Een veilige haven aan de dinkel. Buiten bereik van het overstromingswater maar ook veilig van het vliegende zand. Omdat de olifant niet rennen kan en de strijd met de wind verliezen zou. Zeker en vast.

De muis lijkt weg te zinken in de voetsporen van de olifant. Vreest de regen want als de regen komt zal het dier verdrinken. Met de neus vooruit bedwingt het kleine beestje bergen. Deze muis zou zich staande houden, ware het niet dat de levensduur van muizen beduidend korter is dan die van olifanten en koeien.

Waar is de punchline? Waar is de clou? Er is geen clou. Geen gepast einde. Dat maakt de woestijn tot het toneel. 'Eenzaamheid' De Musical. Heftig, meeslepend, ontroerend. De rebel die u niet kende. De mop die nooit werd afgemaakt.

Schrijver: Roel van Rijswijk, 7 jul. 2006


Geplaatst in de categorie: eenzaamheid

4,3 met 13 stemmen 705Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)