Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Roken

Zondag tijdens een lange autorit een discussie gevolgd op de autoradio.
De stelling luidde: 'Is het toegestaan in de Europese Unie, rokers die bij een bedrijf solliciteren bij voorbaat van aanname uit te sluiten, omdat mensen die roken vaker ziek zouden zijn, vaak een rookpauze nemen en op de koop toe nog stinken ook'.
Er werd veel heen en weer gepraat door de meneer (zijn naam ben ik even kwijt) van rokersbelangen en, naar ik meen, ook iemand van Stivoro, de vereniging die tegen roken is.
Ik moet zeggen dat ik een dergelijke uitsluiting van rokers ook net iets te ver vind gaan, hoewel ik zeer tegen het roken van tabakswaren (én drugs) ben.

Helaas ondervind ik zelf ernstige hinder van tabaksrook, omdat ik chronische astmatische bronchitis heb en daardoor zeer gevoelige luchtwegen.
Rokers hebben vaak geen idee wat ze mensen zoals ik aandoen. Zolang er geen totaal rookverbod geldt in de horeca is het voor mij vaak onmogelijk eens uit eten te gaan. Hoe vaak het niet is gebeurd dat er aan een tafeltje naast de
onze, mensen na iedere gang een sigaret gingen zitten roken, terwijl wij en andere mensen nog aan het eten waren. Dan moest ik vluchten om niet vreselijk benauwd te worden. Voordat het verboden was bij de kapper te roken kon ik niet meer naar een kapsalon, omdat daar door sommige "dames" - ondanks mijn verzoek het niet te doen - tóch werd gerookt met alle gevolgen voor mij vandien.
Bij mensen thuis komen die roken kan niet, een keer bij mensen op bezoek in een verpleeghuis, een keer gezellig mee in een sportkantine, een bar of andere gelegenheid, vergeet het maar.

Dit aspect mis ik iedere keer in discussies die over roken gaan.
Er zijn zoveel mensen die echt last hebben van rook die door rokers worden aangezien voor zeurpieten, maar hebben alle mensen dan geen recht op zo schoon mogelijke lucht om in te ademen?
Dan heb ik het nog niet gehad over de mensen die ernstig ziek worden van hun rookgedrag: longziekten, hartkwalen, verschillende soorten kanker bijvoorbeeld.
Onderschat de gevolgen niet!

Voor de rokers heb ik nog een tip: pak eens een limonaderietje, doe dat in uw mond, knijp uw neus dicht en maak 10 diepe kniebuigingen terwijl u ,zonder smokkelen, door dat rietje ademt. Dan weet u ongeveer wat u aanricht bij mij en vele anderen.

Schrijver: hannah, 9 augustus 2006


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 1 stemmen 629Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
an
Datum:
17 augustus 2006
Email:
an.terlouwhetnet.nl
Ik begrijp jouw verhaal best maar moet toch een kanttekening plaatsen bij het feit dat de rokers onder ons (ik dus ook) de meeste problemen zouden veroorzaken. Ik heb niet echt een longprobleem maar moet eerlijk bekennen dat als ik buiten loop en er komt een vrachtauto, bus of ander stinkend vervoermiddel voorbij, ik bijkans de moord stik en nu zul je zeggen, <ja maar je rookt> dat klopt, maar de mensen om mij heen die niet roken hebben hetzelfde probleem. Waarmee ik niet wil bagatelliseren dat roken geen invloed heeft, maar het is zéker niet de enige luchtvervuiler op deze aardbol.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)