Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Pesten

Uit onderzoek blijkt dat op scholen het pesten hand over hand toeneemt. Dat pesten vormt een zware belasting voor zowel de scholieren als het onderwijzend personeel, en dient dus met harde hand een halt te worden toegeroepen.

Schandalig. Ik heb het al druk zat met het terechtwijzen van geschifte kamerleden en ontspoorde treinbazen, en nu moet ik mij ook al genoodzaakt voelen om het woord te richten tot de onderwijswereld. Want de situatie is meer dan zorgwekkend. “Delen door een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerde”, “’t kofschip”. Of “a tot de p-de maal a tot de q-de is a tot de macht p plus q”. “Mit, nach enzovoort”. En de hoofdstad van Friesland is Leeuwarden. Dat soort kennis slurpten wij gretig op. De jeugd van tegenwoordig niet. Die heeft het te druk met pesten.

Onderwijzend personeel zit met de handen in het haar. Heel wat leerlingen hebben nog amper aandacht voor de lesstof. In de kantine hangt zo nu en dan een ijzige stilte, en kijken kinderen elkaar aan met verbeten gezichten. Roze koeken blijven onaangeroerd, want het valt niet mee om te eten met een lijf vol stress. Tere kinderzieltjes knappen in de dop, en SIRE wijdt een nieuwe campagne aan het probleem. Zelfs de schoolkrant besteedt aandacht aan het heikele onderwerp, dat voor zoveel narigheid zorgt. En niet alleen op school, maar ook in thuissituaties heeft het pesten verregaande gevolgen. Kinderen worden volstrekt onhandelbaar. Ze denken nog maar aan een ding en doen ’s nachts geen oog meer dicht. Zelfs het bezoek aan sportclubs neemt af. Want de kinderen hebben het veel te druk: pesten is immers een uiterst tijdrovende aangelegenheid.

Diverse politieke partijen hebben aan het pesten inmiddels aandacht besteed in hun verkiezingsprogramma’s. Want door de afnemende schoolprestaties dreigt ons land in internationaal opzicht op achterstand komen te staan: als het zo doorgaat zal onze kenniseconomie op drijfzand gebaseerd blijken te zijn. Diverse partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum vinden zelfs dat buitenlandse scholieren die zich aan pesten schuldig maken, terug moeten naar hun land van herkomst. “Dan gaan ze daar maar pesten”, aldus rechtse Hilbrand in een telefoongesprek met Elsevier. Volgens welingelichte kringen heeft de heer Nawijn in dit opzicht overigens boter op zijn hoofd, want ook in politiek Den Haag schijnt tegenwoordig flink te worden gepest.

“Maar meneer Oplopers,” zult u zich wellicht afvragen, “pestte u vroeger dan nooit?”
Nee, een-en-dertigen was meer mijn ding.

Schrijver: Driek Oplopers, 30 aug. 2006


Geplaatst in de categorie: pesten

2,7 met 3 stemmen 1.262Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)