Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Moderne wereld

Moerassen in Siberië - Citaat: het gas zal de komende decennia een belangrijke invloed hebben op de opwarming van de aarde doordat het vrijkomen ervan in de atmosfeer het broeikaseffect versterkt. (nrc.next, di. 12 september 2006) Smeltende permafrost. Eeuwenlang permanent bevroren grond vanwege voortdurende vorst. Deze immer bevroren laag grond die zich op circa 1/5 van het gehele aardoppervlak onder de oppervlaktelaag bevindt, 'laat langzaam maar zeker los'. Opwarming van de aarde door roekeloos gedrag van mensen gaat ervoor zorgen dat de watersnoodramp van 1953 zich in de overtreffende trap meermaals zal herhalen. Ondanks hogere en stevigere dijken en ondanks welke inzet dan ook. Onze dijken zorgen ervoor dat vertraging optreedt, zodat maatregelen getroffen kunnen worden. Met een op drift geraakte zee en zoekend water is helaas het tij niet te keren.

Michael Gorbatsjov - Citaat: Dit boek, 'Mijn manifest voor de aarde', uitgeverij Byblos, Amsterdam 2003, is het resultaat van lange jaren van overpeinzingen van een man die weliswaar leider was van een van de twee supermachten van de wereld, maar die nooit de humane tradities van de Russische cultuur uit het oog heeft verloren. Na de verschrikkelijke waarschuwingen van Tsjernobyl en 11 september moet de 21ste eeuw de eeuw worden van het Nieuwe Denken van een mensheid die in haar hart al beseft dat we in één wereld leven en aan toekomstige generaties verantwoording verschuldigd zijn over de bescherming van het leven op aarde.

In feite is de toekomst onvoorspelbaar. Feit is dat wij, alle wereldburgers tezamen, de destructie (on)bewust bevorderen en versnellen. De één meer dan de ander. Laten wij als bewoners van Planeet Aarde het tij keren, voordat 'Planet Earth' haar laatste adem uitstoot----!!! 'k Ben doemdenker noch bangerik. Slechts realist. Wat te doen?, vertelt Groen. Hiermee bedoel ik dat partijen, organisaties en verenigingen die verder kijken dan hun neus lang is ons als publiek al jaren uitgebreid informeren. Nu allemaal nog handelen. De beste reden voor actie geeft Gorbatsjov door middel van een fabel van de Japanse boeddhist Daisaku Ikeda: stel dat de waterlelies in een vijver iedere dag tweemaal meer oppervlakte innemen dan de dag ervoor. Je kunt berekenen dat ze in dertig dagen de hele vijver zullen hebben bedekt. Dat betekent dat op de 29ste dag slechts de helft van het oppervlak van de vijver bedekt is. Iemand die op die dag naar de vijver kijkt, ziet dat de helft vrij is en denkt dat de situatie absoluut niet rampzalig is. In feite rest er tot de vijver geheel bedekt is nog maar één dag!

Kijk en vergelijk.

De vijver is onze moderne wereld met haar problemen van demografische groei en overconsumptie die verantwoordelijk zijn voor uitputting van natuurlijke hulpbronnen en fossiele energiebronnen.

Hoeveel dagen?, maanden? of jaren nog? Oneindig als we het tij kunnen keren. Beperkt als we de destructie laten voortrazen.

Schrijver: Annejan Kuperus, 4 oktober 2006


Geplaatst in de categorie: milieu

2.2 met 5 stemmen 1.826Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Neeltje Diepeveen
Datum:
14 februari 2007
Email:
neeltjediepeveenhetnet.nl
Een stuk naar mijn hart en denken, écht goed!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)