Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Dubbeltjes ijs “An inconvenient truth” van Al Gore

Dubbeltjes ijs… waar blijf je? Mijn echtgenote is onder de indruk van documentaire film “An inconvenient truth” van Al Gore. Ikzelf heb deze film door “allerlei oorzaken en uitvluchten” nog niet gezien!

(van Steef Schinkel) column nr. 29
gelezen in Ons Utrecht

Dubbeltjes ijs waar blijf je? Dat is niet zomaar een uitspraak. Dit jaar word ik 60 jaar. Om precies te zijn 1 augustus 1947 ben ik in Utrecht geboren, vlakbij de Utrechtse Singel. Het was dat jaar bloedwarm, volgens mijn moeder, en zij kan het weten. Het was dus een prachtige zomer. Vanavond, zondag, werden mijn vrouw en ik door een goede buurvriend en vriendin uitgenodigd om na afl oop van ons theater programma, van Terugspeel Theater Draad, bij hun thuis te komen dineren. Hij werkte nog niet zo lang geleden o.m. als topmedewerker voor de Nederlandse luchtvaart programma. Het was er enorm gezellig. Hun dochterlief had een week geleden nog haar bul feestje bij ons in het Schiller Theater gehouden en zij was deze avond eveneens bij haar ouders thuis. En eerlijk is eerlijk dat was toen een enorm leuk feest met al die studenten. Maar waarom nou die vraag waar het dubbeltjes ijs blijft. Het zit zo, in die 59 jaar zijn er in mijn leven toch wel enkele zekerheden in mijn “Thermo ritme m.b.t. de klimatologische temperatuur” geslopen. Ik weet gewoon dat het omstreeks de 15’e januari vrijwel altijd vriest. Dat er in december en januari vrijwel altijd nachtvorst is.Temperaturen van minus 10 en zelfs af en toe 15 tot wel 20 graden onder nul waren in die jaren dat ik rond loop, zeker in januari niet geheel abnormaal.Vanavond liet ik bij thuiskomst mijn hond Choco wederom zonder winterjas uit. De temperatuur?…Zo’n 8 tot misschien wel 10 graden boven nul. Je kan dus zeggen wat je wilt maar slechts enkele dagen in deze “winter” met temperaturen onder de 4 graden vind ik niet echt normaal.

Mijn vrouw was in de jaren 70 wetenschappelijk programmeur van het ruimte laboratorium onder leiding van Professor De Jager. Dit instituut zorgde er voor dat de meetgegevens aan boord van de eerste Astronomische Nederlandse Satelliet (de ANS) werden verwerkt en geïnterpreteerd . Zij was bij dit lab de plotterspecialist in ALGOL en FORTRAN. Ooit programmeerde zij in de bijna vergeten computertaal COBOL. De ANS draaide overuren om onze aarde heen. Op 30 augustus 1974 werd de ANS gelanceerd met een Amerikaanse Scout IIID-raket van NASA. Gedurende vijftien maanden - negen maanden langer dan verwacht - voerde de ANS metingen uit en bracht een groot deel van de sterrenhemel in kaart. Ook doen onze wetenschappers onderzoek naar de werking van de zon en de corona oftewel de zonnevlammen. Natuurlijk werd zo’n wetenschappelijk apparaat als de ANS satelliet niet zomaar de lucht ingeschoten. Wetenschapswurmen studeren jarenlang op gegevens omtrent de warmte van de zon en andere planeten. Mijn vrouw was onder de indruk van de satelliet foto’s van de APOLLO die Al Gore in zijn film liet zien. Vooral kind keek ik in de winter lopend glijdend of schaatsend over het bevroren water vrijwel elk jaar naar het mooie ijs onder mijn voeten. En als het goed gevroren had zag je tot heel diep het zogenaamde dubbeltjes ijs!

Ik lees steeds meer artikelen over de film van Al Gore en het vreemde van dit alles is eigenlijk de Impact die deze over film over het klimaat op ons heeft! Hij word nu zelfs door gemeentes en bedrijven aanbevolen om te gaan zien!

Ik vind dat Al Gore gewoon president van de USA had moeten worden. Ook denk ik dat Al Gore als hij dan president zou zijn geworden, deze film helemaal niet gemaakt had simpelweg omdat hij er geen tijd voor zou hebben! Misschien was het daarom noodzakelijk dat hij het niet werd! Want eerlijk is eerlijk dan was die film er, in mijn opinie, ook niet geweest. Dus mede daarom heeft deze film nu zo’n enorme “politieke” inpakt, ook in de USA.Wordt men daar, worden ook wij en ik hier nu wakker? Ondanks die film mis ik nog steeds mijn dubbeltjes ijs…. Natuurlijk ga ik hem nu zo spoedig mogelijk bekijken.Want er is natuurlijk wel wat aan de hand. Mijn elektriciteit- en gasverbruik is beduidend minder dan als het goed zou vriezen. Ik ben ook toe aan een nieuwe auto en kijk nu, gedwongen door vrouwlief, voor het eerst naar de CO2 uitstoot gegevens. Als ik bij een autodealer kom om te kijken naar een andere auto begint mijn vrouw over de codes: A-B-C-D-E of F te praten. De A is het beste zegt ze want die geeft een beduidend lagere uitstoot. Daar heb ik nu discussies over.

Nog steeds mis ik mijn dubbeltjes ijs.

De DRAAD van dit verhaal eindigt ook bij Draad. Het terugspeeltheater had vandaag enkele gasten in het theater waarin “keuzes maken” een zeer belangrijk item was. En ik heb mijzelf dus voorgehouden dat het dubbeltjes ijs, heel simpel gezegd, maar weer snel terug moet komen naar Nederland. Dus mijn keuze is deze.Weg met de auto.Weg met de verspilling van de aardse bodemschatten. Maar ja… moet ik dan elke dag lopend naar Lelystad. Is het alternatief de trein (ca. 1,5 uur onderweg), de bus (onmogelijk) of de fiets? Dan toch maar de auto met laagste uitstoot. Een mens als ik heeft steeds mindere zekerheden. Komt het dubbeltjes ijs dit jaar daardoor dan toch nog terug? Zal ik vannacht wel kunnen slapen vraag ik me af, of ga ik er over dromen? ----------------

Schrijver: Steef Schinkel
Inzender: Ons Utrecht, 8 februari 2007


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.6 met 24 stemmen 499Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)