Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zak eens lekker door!

De verkleedkleren gaan weer in de kast, de praalwagens weer in de schuur en de rust op straat is wedergekeerd. Carnaval zit er weer op. Het is mij dit jaar echter opgevallen hoe negatief carnaval in de media wordt neergezet. Ze snappen de lol er niet van, bestempelen het als een groot zuipfeest en als er ergens een vechtpartijtje ontstaat, wordt dat groot uitgemeten in de krant.

Drie jongens zijn gewond geraakt, toen ze bovenop hun praalwagen stonden en een viaduct raakten. Dit was nota bene voorpaginanieuws. Als er tijdens een voetbalwedstrijd een jongen finaal doormidden wordt geschopt en zwaargewond in het ziekenhuis belandt, is dit blijkbaar minder belangrijk. Kan ik nergens terugvinden in diezelfde krant. Als ik bijvoorbeeld optel wat er gebeurt tijdens vier dagen carnaval, komt dat niet eens in de buurt van wat er tijdens één nieuwjaarsnacht gebeurt. 1 januari staan de kranten echter vol met: “Het was een rustige jaarwisseling”. De dag na carnaval komt de opsomming van opstootjes, vernielingen en gewonden.

Ik begrijp het niet. Wat kan er nu niet leuk zijn aan kinderen die ‘s morgens staan te jubelen omdat ze als prinses of Spiderman verkleed worden. Het enthousiasme op die koppies is een lust voor het oog. Als ze dan in de middag nog mee mogen lopen in de optocht of aan de kant de grote praalwagens mogen bewonderen, kan hun dag al helemaal niet meer kapot. Moe, vrolijk en voldaan vallen ze ’s avonds in slaap.

Ook voor de carnavalsverenigingen is het een prachtige tijd. Maandenlang hebben ze dag in dag uit (en de laatste weken vaak ook nog ‘s nachts) gewerkt om weer een prachtige wagen te bouwen. Ook de bijbehorende loopgroep heeft hard gestudeerd op ingewikkeld dansjes of opdrachtjes om maar in de prijzen te vallen. Hun gezichten laten ‘trots’ zien als ze voorbij komen lopen en het applaus langs de kant in ontvangst nemen. Na de optocht staan alle verenigingen dan ook broederlijk naast elkaar aan de bar om een pilsje te drinken.

Ik zie niet in wat hier niet gezellig aan is. Zelf ben ik niet eens een ‘echte’ carnavalsvierder. De ‘die-hards’ beginnen vrijdagavond en sluiten woensdagmiddag af met haringhappen. Iedere dag is er wel iets anders te beleven. Zelf volg ik alleen de optochten en ga één avond feest vieren.

Een zuipfeest? Ja, die avond voor mij wel. Volgeladen en op mijn knietjes naar huis. Maar is dat erg dan? Is medialand dan zo schijnheilig? Willen ze beweren dat zij nooit eens gezellig een avondje doorzakken? Misschien moet ik ze dan maar eens herinneren aan dat ene liedje:

“Zak eens lekker door, zak eens lekker door. Dat is toch zo fijn.
Zak eens lekker door, zak eens lekker door. Das goed voor de lijn.
Wie af en toe eens doorzakt, wordt nooit een chagurijn!!

Schrijver: wendy77, 21 februari 2007


Geplaatst in de categorie: feest

2.0 met 5 stemmen 1.272Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)