Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zevendedagsveganisten

Op het terras waar ik een varkenshaasje zat te eten werd ik vreemd aangekeken. Het zal ook wel een vreemde gewaarwording zijn voor mijn terrasgenoten, een meneer die bulderend van de lach de grootste moeite heeft zijn bord leeg te eten. Het is oproer binnen de Partij voor de Dieren, en in Duitsland woonachtige Moslimfundamentalisten raden het eten van varkensvlees ten strengste af. Want daar word je homo van, zeggen ze. Het leven van een vleeseter als ik gaat niet over rozen.

Lijstduwer. Dat vind ik sowieso een beetje raar woord. Je staat wel op de kieslijst, maar je wilt niet in de Kamer gekozen worden. Wat doe je daar dan? Rot toch op met die onzin. Ook de Partij voor de Dieren kent, naast een zekere oververtegenwoordiging van veganisten die zoals u weet geen enkel dierlijk product gebruiken, deze lijstduwers. En die zijn woedend. Want diverse partijprominenten blijken lid te zijn van een kerkgenootschap met de schitterende naam Zevendedagsadventisten. Maar ik vind dat helemaal geen raar kerkgenootschap voor dierenvrienden.

Diervriendelijk. Dat vind ik sowieso een beetje raar woord. Betekent dat, dat je met twee woorden spreekt, als je de hond roept? Dus niet “Hierrrr”, maar “Kom hierrr”? In ieder geval hebben de Zevendedagsadventisten wel iets vriendelijks qua dieren. Ze voeren de Bijbeltekst dat de boer goed moet zijn voor zijn os hoog in het vaandel. Prima toch? Wat is dan het probleem? Partijprominenten mevrouw Thieme en meneer Koffeman zijn lid van die kerk. Koffeman schijnt Thieme te hebben bekeerd. Daar hebben de lijstduwers problemen mee. Maar waarom? Mevrouw Thieme doet het prima in de kamer. Zo schijnt het kamerleden inmiddels verboden te zijn elkaar af te blaffen, en ook luizenstreken zijn niet langer toegestaan. En opiniepeiler Maurice de Hond mag voortaan geen klussen voor de overheid meer doen. Uitstekend toch?

Vergaloppeerd. Dat vind ik sowieso een beetje raar woord. Je denkt dan toch aan een paard dat in slow-motion door het weidse landschap draaft, zich verstapt, de ruiter lanceert en onverstoorbaar stopt mij een sloot voor een slokje water. Maar ik denk ook aan Maarten ’t Hart. Die was een van die lijstduwers die grote bezwaren had tegen de kerstening van mevrouw Thieme. Maar toen hem werd gevraagd, wat er dan mis was met het functioneren van Thieme, stond ‘ie met zijn mond vol tanden. Hij had zich vergaloppeerd, bekende hij vandaag in de actualiteitenrubriek Eén Vandaag. Wel een toepasselijk woord voor een dierenpartij, dat vergaloppeerd.

Spijsvertering. Dat vind ik sowieso een beetje raar woord. Je eet toch ook heel andere dingen dan spijs? Alsof het hele leven bestaat uit paasbrood, kerstbrood, amandelstaven, kano’s en gevulde koeken… Maar bij een fundamentalistische Moslimgroep in Duitsland hebben ze wel heel bijzondere opvattingen over het functioneren van de spijsvertering bij de mens. Ze waarschuwen dat je geen varkensvlees moet eten. Want varkens zijn vieze beesten, en dat idee neem je dan toch op in je lichaam. En dan word je dus homo. Want dat vinden moslims heel vies. Jaja, dan eten we zeker voortaan ook geen paard (gaan we van hinniken), maar schieten we regelmatig een uil uit de boom voor bij het avondeten (worden we slim van). Geloof je ’t zelf? Hebben die moslim-idioten dan geneeskunde gestudeerd? Lijkt me sterk: het register waar iedere arts in moet staan om medische handelingen te mogen verrichten heet BIG. Dat klikt toch behoorlijk naar varken, dunkt me…

Schrijver: Driek Oplopers, 16 Apr. 2007


Geplaatst in de categorie: humor

2.4 met 5 stemmen 588Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)