Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Snelheid

Je ziet het zoveel gebeuren om je heen in het nieuws, in je kennissenkring, in je vriendenkring... hele programma’s worden eraan gewijd.
Het moet allemaal snel, sneller, snelst. Het moet allemaal hard en harder; elkaar de loef afsteken... Hoe snel kan jij?

Racen midden op de weg, in het dorp, in de stad, of waar dan ook. Alles moet snel, we hebben allemaal haast. En als we dan door oom agent in de kraag worden gepakt, omdat we de aandacht trekken door die snelle flits, die op de weg net nog te zien is, als we veel meer dan de toegestane snelheid rijden, nog net geen ongeluk hebben veroorzaakt, wat er ongetwijfeld een keer van komen gaat, tja dan is leiden in last. Maar je kan beter spreken van LIJDEN in last, met een lange ij wel te verstaan. Want als je erg goed je best hebt gedaan om het gaspedaal zo diep mogelijk in te drukken, zó diep dat de snelheid een beetje die van een raket lijkt te hebben aangenomen, dan komt de domper en niet zo’n klein beetje ook. Je mag oom agent je roze papiertje geven, nee je mág niet, je moet... want het wordt ingevorderd (zoals dat zo mooi heet) en terecht, volkomen terecht. De boete die je boven het hoofd hangt, is niet misselijk. Al die eurootjes dat moet toch pijn doen, zomaar weggegooid omdat je te hard, veel te hard reed?

Levensgevaarlijke wildwest taferelen spelen zich vaak af, omdat je wilt weten of je auto snel gaat. Of je sowieso nog heelhuids thuiskomt is niet eens meer een vraag, eerder een vaststelling als je inderdaad nog warm kunt komen eten. Levensverzekeringen worden ineens van levensbelang, alleen maar omdat men erin is geslaagd de mensen zo gek te maken, dat alles sneller moet. Alles moet rapper, niemand die nog zegt tegenwoordig, < het maakt niet uit hoor, hoe lang je erover doet> nee, iedereen wil weten hoe kórt je erover doet, want alles moet sneller, rapper en iedereen heeft haast..

De één na de ander in mijn omgeving, wordt het slachtoffer van de snelheid. Een paar vrienden zijn de klos en ik vind het terecht, volkomen terecht, dat ze én worden gepakt én moeten betalen. En dat ze boete moeten doen door het inleveren van het bekende roze papiertje. Dit wordt me niet in dank afgenomen, dat realiseer ik me best, maar de tijd leert dat als men ouder wordt de vaart er iets meer afgaat. Dan kan allemaal best wezen, ik vind dat men nu met de levens van anderen speelt en daarom mag ik er wat van zeggen. Ik haat het als er hard wordt gereden en nee, dat is niet van nu, dat is niet van gisteren, of van verleden week... Ik haat het als ik bijna van de sokken word gereden, als de vouwen uit mijn broek waaien (niet dat ik vouwen heb). Maar het is te triest voor woorden dat iedereen haast heeft, snel ergens moet zijn om vervolgens het gaspedaal zo diep in te drukken, dat er bijna een flintstone auto van gemaakt zou kunnen worden.

De persoon die uitgevonden heeft dat de snelheid op een manier moet worden gehanteerd, zodat die alleen maar levens naar zich toehaalt, verdient zeer zeker geen lintje. En nu zal ik met deze uitspraak geen vrienden maken, maar ik ben blij dat de mensen in mijn omgeving hun verstand dusdanig bij elkaar hebben, dat ze allemaal in het bezit zijn van dat roze papiertje. Of ze dan braaf zijn, ja misschien wel, maar ik heb liever bráve, normaal rijdende mensen om me heen, dan hard rijdende idioten.

Schrijver: an.terlouw, 4 november 2007


Geplaatst in de categorie: verkeer

3.8 met 5 stemmen 415Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)