Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Uit het leven van een theaterdirecteur

Toneelgezelschap Shanker, verbonden aan Stadstéjatur De Groenmarkt, is voor het komende tééjaturseizoen 2008/2009 weer bezig gegaan met alwéér een schitterend nieuw Notail-stuk van eigen bodem.

De voorlopige werktitel ervan is geworden 'Dordrecht, wrat aan het water' en om de Nederlandse kern-cast compleet te maken zoekt het Crea-team voor Multimediaal Implementair Inzetbare Deformaliteitskansen nog enkele dynamische actreutels en actreurs met ruime podiumervaring in het expressief spelen in een dialect.

Voor het script, met uiteráárd daarin de kenmerkende spitse dialogen die men zó van ons gezelschap gewend is, heeft onze directeur, hulde, ondermeer de bij werk én leven reeds legendarische Arndt Aarsema weten te strikken. En de regie is nu eens niet in de capabele maar toegegeven overbekende handen van het duo Knoet M. Van Bakkum en Brenda Zwartzaad, die zich beiden sowiesó niet voor dit unieke project konden losmaken van respectievelijk Toneelgroep Alblasserdam en Orkater Breskens.

Vanwege het overweldigende succes van Van Bakkum met 'Paus Benedictus, de man en zijn mijter' voor Speelkring Maastricht en 'Vuilnisman, mag deze zák óók mee?' van Zwartzaad voor Omroep Driehuizen, dé hit-serie met in de hoofdrol niemand minder dan wijlen Brecht Ten Hopen, vanwege dát succes, en dus óók een béétje het onze, is dit duo niet in beeld mogen komen bij Shanker.

Maar, voor de regie is ditmaal niemand minder dan Ger Goud door de directie tóch benaderd. Ondanks zijn afscheid midden jaren '90 is de oude meester bereid gevonden nog eenmaal, zoals hij het zelf zei voor Drechtstadradio, 'een stuk dat niet zomaar een stuk zál blijken, naar zijn hand te zetten'.
Een gewaagde keuze die edoch in brede culturele kringen enorm bejubeld wordt en ook ons bescheiden directoraat tot een klein applausje in de directiekamer wist te verleiden. Voor en achter de schermen wordt er dan ook al hard gewerkt aan dit eigentijdse drama van Dordtse makelij.

Kosten noch moeite (hoeven te) worden gespaard en vanuit het buitenland zijn de reacties overweldigend en veelbelovend te noemen, zeker nu via RTL Boulevard 'uitgelekt' is dat ook 's lands meestgeprezen method-actor Akka de Vogel niet onwelwillend stond tegenover een dubbelrol in 'Dordrecht, wrat aan het water' waarbij Akka dan als 'de goeroe die het óók niet meer weet' in 'de afvallige zoon' van de een-ogige kraandrijver Giek (een rol van good-old Herbert Guis), de nieuwe Messias ziet en dit woord zo succesvol verspreidt dat dit nieuwe universele inzicht alles op het spits drijft en zich vervolgens een tragedie als in de beste Griekse traditie aan het publiek, de wereld eigenlijk, ontvouwt.

De productie die vanaf eind 2009 ook in België te zien zal zijn, wordt mede mogelijk gemaakt dankzij sponsoring door de BMM, afd. Dordt.
Wij danken deze nog jonge bond voor het door hén geheel belangeloos beschikbaar gestelde rúime budget voor het komen tot dit 'piéce de résistance' (Griswold, New York Times, 8 april).

Wij van uw téjatur houden u op de hoogte.
Wie wil audiëren kan zich blijven aanmelden op: www.De Groenmarkt@live.nl
De audities starten woensdag 23 april '08, en aangezien van de 112 grote rollen in dit stuk er slechts 29 (max!) ingevuld worden door acteurs en actrices van ons gezelschap zelve duren deze tot eind september.
NB. Zangers of zangeressen worden NIET specifiek gevraagd

Met vriendelijke groet, Jan Moritoen directeur Stadstééjetur De Groenmarkt

PS We zoeken nog 'n eeneiïge albino tweeling voor de slotscene van het finalebedrijf.

Úw Directeur wenst u vast een prettige voorstelling

Schrijver: Wijnand Keesmaat, 1 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: toneel

3.5 met 24 stemmen 2.241Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)