Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Toevallig is God niet dood

‘God is dood’, zei men dertig jaar geleden.
‘Hij leeft’, roept de dominee elke week vanaf de kansel. Of Hij wel of niet bestaat houdt veel mensen bezig. Maar het antwoord op die vraag lijkt een kwestie van geloven.

Onlangs werkte ik mee aan de realisatie van een moedig boek geschreven door Cor van de Velden. Het boek heeft de titel: ‘Toevallig is God niet dood’. Als ondernemer reisde Van de Velden de hele wereld rond en in zijn spaarzame vrije tijd had hij twee passies: godsdienst en wetenschap. En juist die combinatie maakt hem en dus zijn boek interessant. Zou het mogelijk zijn om uit de natuurwetten, uit de cellen en atomen het bestaan van God aan te tonen? Zou het kunnen om uit bijna dood-ervaringen en wonderen het wetenschappelijk bewijs van een hemel te herleiden?

‘God laat zich niet bewijzen’, zegt Cor van de Velden, maar hij probeert het wel in zijn boek. Een lofwaardige poging is het zeker.
Maar we zijn op onze hoede want vroeger zijn we allemaal al eens voor de gek gehouden met Sinterklaas. Of bestaat die toch?
En er zijn voorbeelden te over van lichtgelovigheid die slecht uitpakte. Of van zielenherders die hel en verdoemenis predikten waardoor hele generaties uit de kerk zijn gejaagd. Jan Siebelink heeft er een bestseller aan te danken. En ook Maarten ‘t Hart heeft dankzij de trauma’s van kerkverlaters heel wat lezers getrokken.
Dus moeten we ons tienmaal bedenken om niet te snel in conclusies te vervallen.

Maar stilletjes mag je hopen…
Dat die rotjochies bij ons en u in de straat, die nu al voor de vierde keer in twee maanden zomaar voor hun lol een bushokje aan gruzelementen slaan…
Stilletjes mag je hopen dat God hen over zestig jaar als ze de hemel in willen alsnog op hun donder geeft omdat Hij alles zag en in Zijn Grote Boek opschreef.

Schrijver: George Knottnerus, 14 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3.6 met 22 stemmen 669Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
George
Datum:
25 oktober 2008
@Stephanie-joy
Dank voor je reactie en je openhartigheid. In mijn beste momenten geloof ik ook. Er blijft wel een verschil tussen geloven en weten.
Het idee dat er een God is die alles ziet - (Hij mag rustig op het toilet meekijken, maar ook als we in de fout gaan op een maanloze nacht is het maar beter dat het niet onopgemerkt blijft) - vind ik minder angstwekkend dan dat er niets is. Hoewel een heleboel mensen over dat laatste anders denken. Zij willen geen alziend oog boven zich. Worden gek van het idee van verantwoording ooit. Rechtvaardigheid echter verlangt m.i. dat er een God moet zijn. Maar dat geschreven hebbend, blijf ik zitten met veel meer vragen dan antwoorden rond de Grote Baas en Zijn Zoon.
Naam:
stephanie-joy
Datum:
24 oktober 2008
Email:
susannaxxxhotmail.com
Wij dienen een levende God. Ik ben blij met jouw gekozen titel, en het is inderdaad waar: Onze Grote Baas, ziet alles!
En de bijbel zegt dat je jezelf moet verantwoorden bij Hem, voor alles wat je in je leven hebt gedaan! Maar tegelijk dienen we ook een vergevende God, als je Hem om vergeving vraagt voor alles wat je verkeerd gedaan hebt, en Zijn Zoon Jezus erkent als jouw Heer, ontvang je vergeving voor al jouw zonden, ook die jongetjes die de boel kapot maken!
Maar vragen ze geen vergeving, dan komen ze, naar Gods woord, op een plek die inderdaad heel onprettig is.
Ik persoonlijk vind er kracht in, te weten dat God alles ziet. Wel een beetje raar wanneeer je op het toilet dit bedenkt, maar goed, Hij heeft je naakt gemaakt!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)