Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Waarin Nederland achterloopt

Charisma kan Yves Letreme van Ieper niet echt vreemd zijn - opgegroeid bij wijze van spreken onder de rokken van Adolf Daens! De idealistische priester op het breukvlak van twee eeuwen aanbeden door de gewone Vlaming! De man naar wie Louis Paul Boon zijn onvolprezen roman Pieter Daens te Ieper schiep!

Och arme Leterme, de man met de trotse doenersuitstraling de wakker-filosofische oogblik en de moderne sociale gevoeligheid, hij liet in ons in de steek. We kregen Ruis steeds alleen ruis bij de crises.
Hij stond daar maar te staan glimlachen alsof het hem niet aan ging. De woorden bleven dood gemoedereerd zijn mond verlaten als water dat in de zon aan de Middellandse Zee kebbelt. Los van waar het om gaat bij crises.
Neem de door hem aangedragen intellectuele gebreken bij franstaligen in Brussel. Zijn overdracht van Fortis naar de Nederlanders en de Fransen maar volgens Belgische aandeelhouders en spaarders naar de Filistijnen. Geen sjoege, niks geen emotie.
Hij zong zelfs de Marseillaise in plaats van de Brabançonne alsof hij eigenlijk met iets anders bezig was.

Na lang zoeken vond ik een uitzonderlijke opname vroeg nog uit de vlucht van het kapitaal. Vastberaden verklaarde hij onder tijdelijk bittere trekken op zijn mond IJsland failliet. Met geen gevolg zoals wij weten. Dat het eiland buiten zijn jurisdictie viel was hij even vergeten. Kan iedereen gebeuren, dat wel. De russen wilden het ook al overnemen maar niemand wist bij wie ze moesten zijn.

Vanaf zijn eerste entree op het federaal niveau viel de dappere strijder stil. Bekend van het "positief alternatief" en "u verdient meer respect". Hij was meteen al droef - zonder aanzet voor de ridder van de droeve figuur. Zo'n man kennen wij Nederlanders uit eigen ervaring niet. Wij missen dat.

Wij kennen Van Agt, die Bloemenhove niet kon sluiten omdat de aborteurs daar met een hot line zijn voornemens konden afluisteren. Sterker, de feminiene leidende krachten organiseerden het verzet aan dezelfde regeringstafel waar Dries aan het woord was. Toch ging de bewindsman met vlag en wimpel vol van zijn gelijk tenonder.

Wij kennen Dirk-Jan de Geer - premier van de verzetsregering in Londen die opriep tot overgave. In bezet Nederland kreeg hij de bijnaam Jonk de G: zonder heer en zonder eer. Wilhelmina nam hem zijn medailles af. Tot zijn dood bleef hij verbitterd rechtvaardiging zoeken.

We kennen Colijn van de harde florijn, één bolknak gelijk geprijsd aan het arbeidersweekloon in de vorige crisistijd. Hij voerde tevens de fietsplaatjes in. Hij bleef onverzettelijk staan in zijn gelijk.

Wij kennen Lubbers de wollige macho waar niemand van wist wat hij aan beleid voornam of wat de man uitvrat. Tot hij ons in internationale organen met één van zijn snelle handen voor gek zette. Ook hij ging strijdend tenonder omdat zijn vrouw zag dat de andere hand van niets wist en dat het zo goed was.

Wij kennen Pietje de Jong van de marine die het gansche Koninkrijk onder zijn bewind door middeleeuwse anarchisten zag ondermijnen met pleinkuch ontplofrecepten voor tunnels gratis liefde fietsen zonder slot en antigeschenken voor de Koningin. De held uit WO-II deed ze als krenten voor thuis in de karnemelkse pap onder zijn bollen hoed. Ook afgezet en verguisd passen ze nu nog in zijn winkel.

Wie ons ook diende, nimmer een historische figuur als Leterme. Zijn kabinet was al talloze malen gevallen voor het er stond. Telkens kwam er een horde politici langs de camera's en niemand die ooit van een inhoudelijk geschil met Yves verhaalde.
Daarna volgden de crises elkaar op en steeds kwam de minister-president als een niet bij de zaak betrokken en onwetende voorlichter in beeld. Tot hij nu echt het veld ruimt voor het constitutioneel schandaal terwijl hij geen andere macht van de trias heeft geschonden, geen weet van heeft, zelfs geen geloof aan hecht.

Bestendig deze beminnelijke politicus als de vlag bij het Cinquantenaire-monument in Brussel die doorwappert ook als het niet waait. Deze wakkere man, wat heeft hem bezield. Internationaal gonst het van de speculaties en cabaretteske insinuaties. Niet in Nederland! Ik betreur dat.

Misschien kunnen we onze hockeyboy Youp van 't Hek toch nog op wereldschaal doen bewegen. Het zal me een schok geven.
Op wereldberoemde burelen doet nu een nieuwsbericht de ronde. Zeg maar een scoop, naar geruchten willen onwettig verkregen van Yves hoogst elegante partner Sofie Haesen.

Hij zou zich willens en wetens hebben opgeofferd voor de staatsraison. Om duidelijk te maken dat de premier in het Belgisch bestel niks meer voorstelt. Fijngemalen tussen Europa en de gemeenschappen en gewesten.
Het lijkt mij persoonlijk voor een mens schier ondraaglijk, zich zo volledig te weg te cijferen. Hij is ook een moderne geen Pax Christi Katholiek, naar eigen zeggen nogal vormvrij.

Zou hem in zijn Ieperse jeugd toch nog dit genre hang naar lijden en zelfkastijding zijn bijgebracht?
Wellicht begint daar ooit het verklaren...

Schrijver: jos zuijderwijk, 27 december 2008


Geplaatst in de categorie: politiek

2.3 met 7 stemmen 770Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
jos zuijderwijk
Datum:
30 december 2008
Meneer Bart wat leest u abominabel slecht. En daar laat ik het bij.
Naam:
Bart
Datum:
29 december 2008
Yves Leterme is een fijne gecultiveerde mens met een I. Q. dat ver boven het normale ligt. Helemaal anders dan hij in dit verhaal voorgesteld wordt. Mensen bekladden en belachelijk maken is nog altijd één van de bijzonderste karaktertrekken van de slecht opgevoede Nederlandse betweter (schreef een Nederlander in Trouw).

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)