Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

ganzenbord

Een van de meest vermakelijke spelletjes die ik ken heet ganzenbord. Dat moet tegenwoordig met een tussen-n, dus doe ik dat maar. Ook ganzenbord doet mee aan de spellingscode van vandaag. Ik vind dat wel aardig, want het bewijst dat het nog wordt gespeeld.

Al die spelletjes uit mijn jeugd, nu nog gespeeld, hebben maar één ding gemeen: elkaar aftroeven en dwars zitten. Of je het nu hebt over domino, ganzenbord, Mens erger je niet, landje pik en zelfs het wat hoger gekwalificeerde Monopoly. Ik vond dat Monopoly altijd lagere instincten losmaakte.

Geld, geld, geld, bezit, bezit! Huizen en Hotels. Kwam je op de Kalverstraat met een hotel, dan was je geruineerd.
Je kreeg bij AF dan wel 200 gulden, maar dat was een druppel op een gloeiende plaat. Alle kaarten omleggen en hypotheken nemen. Het begin van het einde.

En het duurde zo gruwelijk lang. Vooral als je het met vier speelde. Een hele middag, van lunch tot avondeten. Afijn, het regende, en je had toch niks te doen! Op de radiodistributie was ook niks! Dan maar Monopoly.

Maar liever heb ik het over ganzenbord. Het beginspelletje voor de kleintjes. Je leert tot 6 tellen door de dobbelsteen, en zien naar welke kant de ganzen kijken.
Maar leg maar eens uit waarom je ineens zes plaatsen mag opschuiven, of er vier terug moet. Toch is dat nog tot daar aan toe! Vertel maar eens dat ze overnieuw moeten beginnen! Huilbuien en weglopen. Ze teruglokken met allerlei onzin.
Snoepjes helpen altijd.

Het meest vreselijke was de gevangenis. Wachten tot je verlost wordt! Niemand deed dat, ze liepen allemaal dwars over je heen. Of de Dood. Vooraan beginnen! Niet eens wachten.
En dan die laatste zes. Voetangels en klemmen! Wat je teveel had moest je terug. Bloedstollend!

Ganzenbord is naar het leven getekend. Alle goede en kwade kwaliteiten van het leven zijn erin verwerkt. In al die spelletjes trouwens.
Bij ganzenbord kon je goed frauderen. Ik heb een doos van zo'n 30 jaar oud. Op de binnenkant van de deksel staan allerlei anonieme opmerkingen van de gebruikers. "Opa, je speelt vals". Of "Opa, éérlijk spelen". Of "Roos kan niet tegen haar verlies". Het zijn beschuldigingen die er niet om liegen.

En terecht, want als het spel te lang duurde naar mijn zin, sloeg ik gewoon een ring op het bord over! Schandelijk maar waar! Met een schijnheilig gezicht. Dan riep iedereen "Kijk Opa al eens ver zïjn". Natuurlijk struikelde ik dan, op de Dood of in de gevangenis. Daar zuchtte ik in mijn kluisters. Niemand kwam, iemand anders won. Zo wordt het kwaad gestraft. Ook bij ganzenborden.

Over levenslessen gesproken.
Voordat ik studeerde moest ik ook wel eens een tentamen overdoen. Terug naar AF, u ontvangt géén 200 gulden! Toch is het allemaal goed gekomen. Komt zeker door het ganzenborden van vroeger!

Schrijver: wim brandse, 12 jan. 2009


Geplaatst in de categorie: kinderen

3,6 met 17 stemmen 2.016Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)