Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

In gesprek met de schepping

‘Dag Henri’, zegt een stem die overal vandaan komt.
‘Dag’, zeg ik reflexmatig, zonder iemand te zien.
‘Noem mij Gaby’, zegt de stem, ‘ik ben Gods boodschapper’.
Het duurt even voordat ik, van verwondering bekomen, functioneer.

‘Gods boodschapper?’, herhaal ik, ‘kom ik dan toch te weten wie god is: de mensengod van de kerk of de neutrale GOD(Grote Originele Designer). Doorgronden van de schepping, mijn passie in een wereld vol onderbroekenlol en drama. Oude geloof in de mensengod holt achteruit; de mens wordt als hoofdrolspeler uit het verhaal geschrapt waarin hij terecht kwam omdat men dacht dat aarde en mens middelpunt der schepping waren; daarmee verdwijnt het idee van de mensengod en vallen we terug op een neutrale GOD die niets met de mens te maken heeft en beschouwd mag worden als de geest van het universum, vergelijkbaar met de geest van de mens. We leven sinds de twintigste eeuw in het tijdperk der wetenschap, waarin de tendens om zonder bewijzen niets aan te nemenen en dat is niet te rijmen met het oude geloof; wetenschap is het nieuwe geloof’.

‘Hoe machtig is GOD en waarom laat hij zich nooit zien’, vraag ik.
‘Hij vertoont zich open en bloot’, antwoordt Gaby, ‘jij ziet hem niet omdat je zintuigen ontoereikend zijn; hij is aanwezig in alles wat er is, ook in de mens; bedenk dat de menselijke geest ook niet zichtbaar is’.

Gaby vervolgt: ‘De schepper is zelf aan de natuurwet onderworpen en kan geen wonderen verrichten. Want dan moet hij inbreken in de natuurwet, knoeien met natuurconstanten, omdat alles met elkaar samenhangt, zal het universum door de verstoring als een kaartenhuis instorten. Zijn macht is beperkt, hij kan niet ingrijpen, niet belonen en niet straffen’

‘Waarom wil de mens zo graag weten hoe de schepping in elkaar zit’, vraagt Gaby.
‘Omdat we alleen dan begrijpen wie we zijn’, antwoord ik, ‘wat onze plaats is in het geheel, als we geen houvast hebben voelen we ons onzeker, de mens is een controle freak, vandaar het ontstaan van ideologieën, om ons houvast te geven’.

‘Ik denk al lang’, zeg ik, ‘dat ons materiele lichaam onze geest voortbrengt, en dat op vergelijkbare manier het materiele universum de geest der schepping creëert die we GOD kunnen noemen. GOD is de meerwaarde van het materiele universum, zoals onze geest meerwaarde is van ons materiele lichaam’. We mogen Hem als de geest van de schepping beschouwen en het materiele universum als zijn stoffelijk lichaam. In die zin van geest-lichaam schiep Hij inderdaad de mens naar zijn evenbeeld’. Of de schepping bewustzijn heeft weet ik niet’.

‘Wat is jouw visie Gaby, heeft GOD als geest van de schepping wel of geen bewustzijn.
Ik weet niet of Hij bewustzijn heeft, jij kan al moeilijk vaststellen of je huisdier wel of niet bewust bestaat. Omdat Hij overal aanwezig is in het universum is reizen voor Hem slechts verplaatsen van z’n bewustzijncentrum en dat gaat met oneindige snelheid < de mens verplaatst zich met die snelheid in ruimte en tijd bij herinneren > door die oneindige snelheid is Hij overal tegelijk. Het universum heeft voor Hem geen afmeting, alles is binnen handbereik, buiten zijn lichaam is er niets.

‘Ik kom terug zegt Gabyl met meer kennis, en jij legt me dan uit, als je het geheel begrijpt, wat mens zijn in het grote verband inhoudt’.

Uit: VITORS REIZEN; Deel 1: De hemelse connectie

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 23 september 2009


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.2 met 4 stemmen 212Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)