Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Jurkje

Haar echte naam ben ik vergeten, haar bijnaam Jurkje kreeg ze in de eerste klas van de middelbare school, ze moet dertien jaar geweest zijn en erg rijp voor haar leeftijd. De jongens uit haar klas mochten in het fietsenhok voor een kwartje haar jurkje optillen, kijken maar nergens aankomen want dat kostte twee kwartjes en dat was veel, je kon er zondagmiddag voor naar de film. Ik kreeg geen zakgeld, dus voor mij geen Jurkje, bovendien was ik er te verlegen voor.

Voor de film moest ik elke week twee kwartjes bij elkaar ‘scharrelen’, dat lukte niet altijd, en in dat geval zocht ik op de vuilnisbelt achter de bioscoop naar afgescheurde kaartjes, lijmde bij elkaar passende stukken aan elkaar, en ging met m’n duim op de lijmnaad door de controle. Dat lukte enkele malen tot een vriend, die voor mij liep, gesnapt werd en met een rood hoofd aan de kant stond, de bezoekers keken hem vernietigend aan. Ik sloop stilletjes weg, voor mij geen film die middag.

Jurkje was een sensuele vroeg rijpe meid met de vergankelijke schoonheid van het vlees. Door de aard van die schoonheid zal ze over tien jaar minder aantrekkelijk zijn en het uiterlijk van haar moeder bevestigde dat.

De jongens van het nabijgelegen internaat dat bij de HBS hoorde kwamen op haar af als vliegen op de stroop om met haar te ravotten in het korenveld achter de school. Mijn vriend, die naast de school woonde en haar vanaf zijn zolderraam met een verrekijker bespiedde, vertelde mij dat ze het echt deed met de jongens van het internaat.

Hoe zou het met Jurkje afgelopen zijn? Je moet geen vragen stellen als je bang bent voor het antwoord. Dus stelde ik geen vragen, maar de Russische tennisster Anna Kournikova doet me zo sterk aan Jurkje denken dat ik besluit een bezoek aan het dorp te brengen. Ik hoor van mijn oude schoolvriend dat het goed gaat met haar, ze is jong getrouwd, heeft een groot gezin met vijf kinderen en het is er altijd feest, volgens hem is ze gelukkig.

Ik ben opgelucht, met meisjes als Jurkje loopt het door contact met foute mannen soms verkeerd af. Ik heb haar nog gezien, ze lachte naar me zonder mij te herkennen. Ze lijkt op haar moeder en is al lang geen Jurkje meer. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de natuur wist wat hij in zo’n geval deed toen hij haar al vroeg tot bloei liet komen.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 10 mei. 2010


Geplaatst in de categorie: psychologie

3,4 met 12 stemmen 520Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Janny
Datum:
12 mei. 2010
Email:
janny.schepenaarlive.nl
Heb hier van genoten, net gehoord op Radio Rijnwoude, hoor ze altijd graag.
Naam:
Han Messie
Datum:
10 mei. 2010
Email:
hmessielive.nl
Janneke, uit jouw verhaal maak ik wel op dat je in je jeugd wel een wat kuis en teruggetrokken meisje was. Een mooi voorbeeld om meisjes zoals Jurkje, die al heel jong misschien war ordinair zijn niet over één kam te scheren. Al spoedig kunnen veel mensen een "onvoorspelbare" kant op gaan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)