Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Seriemoordenaar.

Een seriemoordenaar is iemand die meer dan 3 moorden pleegt, zijn slachtoffers niet kent en zijn motief het bevredigen van zijn lust, ofwel compenseren van zijn onlust. Psychopaat een roofdier op zoek naar een menselijke prooi. Het zijn meestal blanke mannen tussen 20 en 40 jaar, in hun jeugd vaak lichamelijk en mentaal mishandeld, niet zelden met hersenletsel als gevolg.

Kadaverdiscipline bij de opvoeding gaat ten koste van de affectie, reeds als kind heeft hij geen vertouwen in mensen en gaat moeilijk relaties aan; de psychopaat in wording zondert zich af uit zelfbescherming in een eigen wereld, dat leidt tot fantasieën de bron van latere daden. Indien de moeder aanwezig, is zij vaak dominant, afstandelijk of onderdrukkend. Vaders indien aanwezig mishandelen vaak de kinderen. Naast de genen spelen overdreven discipline en alcohol verslaving van ouder(s) een grote rol.

Karaktertrekken
zijn voor elk mens dezelfde
maar niet hun sterkte;
te weinig vertrouwen maakt
paranoia, en te veel naïef.

Angstgevoel is bij de seriemoordenaar minimaal, daarom zoekt hij spanning en sensatie. Kinderen hebben een langzame hersenactiviteit die toe neemt bij ouder worden, niet bij psychopaten. Een derde van hun vertoont abnormale hersenactiviteit. De helft van de criminelen in gevangenissen zijn psychopaat. In Nederland leven 1.000.000 psychopaten, die zijn lang niet allemaal gewelddadig, in deze groep zitten ook oplichters, fraudeurs, en schaamteloze graaiers in legale functies.

Ingrijpende gebeurtenissen verandert ze in geweldplegers, zoals verliezen van hun baan. De psychopaat wordt gekenmerkt door: Charmante praatjes; gebrek aan gevoel van schuld en loyaliteit; geen inlevingsvermogen; onvermogen tot behouden van relaties; leert niet van ervaring of straf; agressief, vooral bij alkohol-gebruik; gebrek aan zelfbeheersing.

In mentaal gestoord
kan ik mij verplaatsen, niet
in lustmoordenaars;
gedrag te ver verwijderd
van het gemiddelde brein.

Niet iedere psychopaat komt uit een ontwricht gezin, maar allemaal zijn ze als kind gewelddadig. In de pubertijd: spijbelen; schorsing van school; weglopen van huis; liegen; brandstichting, drugs- en drank; diefstal; vandalisme; vechten. Boven achttien jaar: onvermogen om verantwoordelijkheid te nemen; grillig arbeidpatroon; onwettige activiteiten; prikkelbaar en agressief; niet nakomen van (financiële) verplichtingen; liegen; risico gedrag.

Psychopaat praat samenhangend, is voorkomend en vriendelijk, hij denkt rationeel. Als het nodig is spijt te tonen voor voorwaardelijke in vrijheidsstelling, vertellen ze de psychologen wat ze willen horen om maar vrij te komen. Echte liefde (vriendschap) kennen ze niet, seksuele opwinding neemt de plaats in van liefde en hun frustratie zien ze aan voor verdriet.

Hij bereidt zijn acties rationeel voor. Hoe lager de manipulatie vaardigheid, des te gewelddadiger de acties. Indien het verbale IQ tekort schiet, is de gewelddadige verrassings-aanval de manier. Ze hebben een afwijkende testosteronspiegel, gevangenen met lage van de gevangenen met lage waarde gebruikt de meerderheid geen geweld, maar bij hoge waarde gebruikt de meerderheid juist wel geweld bij hun misdaden.

Naast manipulatie, dominantie en controle is de motief van seksuele aard, een seriemoordenaar pleegt de moord voor emotionele bevrediging. Controle over iemands leven geeft hem een prettig gevoel van macht, vaak wordt een dagboek bijgehouden, soms plakboeken van nieuwsartikelen en vaak keren ze terug naar de plaats van misdrijf en bewaren ze trofeeën om de daden te herbeleven. Psychopaten slaan de onomkeerbare weg van lustmoord in door te stalken, stelen, verkrachten en uiteindelijk moord, eerste ernstige vergrijpen doen zich voor op hun twintigste. Moorden houdt pas op als hij gearresteerd wordt of vast zit voor een ander vergrijp.

Herinnering aan
zijn nieuwe daden, pleistert
pijnlijke wonden;
ooit door naasten ingebrand
en die nooit zullen helen.

Seriemoordenaars hebben een gelijksoortig medisch patroon, naast vaak een hersenbeschadiging, dikwijls verstoorde chemie door ondervoeding tijdens baby en peuter zijn. Een baby die in de eerste jaar van zijn leven ondervoed is, is een kleptomaan vanaf moment dat het loopt. De in zijn jeugd verwaarloosde “The Son of Sam” pleegde 2000 diefstallen voor hij ging moorden.

Bij daderprofilering kijkt men naar de manier waarop hij te werk gaat bij zijn daden, zijn gewoonte wordt zijn handtekening: Welk risico nam hij? Waar werd de misdaad gepleegd? Was het lichaam verplaatst? Kiest hij bepaalde vrouwen uit om zijn fantasie op uit te leven? Wat maken we op uit de wonden? De profiler schetst een beeld van mogelijke daders, zoals geslacht, leeftijd, burgerlijke stand, waar of hoe hij woont. Of hij eerder met justitie in aanraking is geweest?

Recherche kijkt welke verdachten in het profiel passen. Men zoekt overeenkomst tussen slachtoffers, details die duiden op dezelfde dader. Door slachtoffers te bestuderen kan men onderzoeken waarom deze persoon prooi werd.

Manier waarop slachtoffer wordt benaderd is afhankelijk van de vaardigheid van de moordenaar, manipulatie of fysieke kracht, dus misleiding of verassing. In het eerste geval manipuleert de dader het slachtoffer doet haar geloven dat er een probleem opgelost moet worden, slachtoffer is minder achterdochtig wat het overmeesteren gemakkelijk maakt. Voorbeeld is aanbellen en zich voordoen als agent om het huis binnen te komen. De verassingtactiek houdt in dat hij haar bij verassing overvalt.

Het arme ‘beest’ op
weg naar zijn excecutie
maakte zichzelf niet;
dat deden anderen die
ongestraft verder leven.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 28 september 2010


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.5 met 4 stemmen 306Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)