Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

OLIFANT EN MUIS 24: Sicilië

Korte inhoud van het voorafgaande
Olifant en Muis begonnen vol hoop maar hun relatie wordt steeds slechter. Ze zijn inmiddels in therapie bij het Paard. Olifant heeft de opdracht een onderwerp aan te snijden waar hij het thuis niet met Muis over durft te hebben.


‘Twee jaar geleden is mijn moeder overleden,’ begon Olifant, ‘Ik heb twee zusters in Amerika en een in Nederland. We hebben afgesproken dat we elkaar eens per jaar zullen zien. Vorig jaar hebben we elkaar voor het eerst gezien in Spanje. Daar heeft een van mijn zusters een huisje. Muis en ik waren er ook. We vonden het allebei heel leuk, maar toen we weer op thuis waren zei Muis:
“Jouw zusters willen elkaar nu elk jaar op een plekje in Europa ontmoeten. Ik weet niet of ik daar het geld steeds maar voor over heb. Dat gaat ten kost van onze eigen vakanties.”
Ik kon dat helemaal begrijpen. Toen zei Muis dat éen van mijn zusters ook altijd betaalde als haar vriend meeging en dat dat zo leuk van haar was. Ze vond eigenlijk dat ik dat ook best kon doen. Het was nog sterker: als ik dat niet deed dan zou zij thuis moeten blijven zitten, terwijl ze het toch heel leuk zou vinden om mijn zusters ook te zien en dan was het wel erg lullig van me als ik het geld had en niet voor haar wou betalen. Nou ja, daar was ik het niet mee eens en daar kregen we ruzie over. Ik heb het onderwerp toen maar even laten rusten, maar twee weken geleden schreef mijn oudste zuster ze het leuk zou vinden als we elkaar op Sicilië zouden ontmoeten. Er was nog niets geregeld, maar ze waren er over aan het denken. Wat ik daarvan vond. Ik heb terug geschreven dat er vermoedelijk een bruiloft in Amerika was waar ik naar toe moest. Dan zou ik mijn zussen wel in Amerika zien. Als dat nou niet zo was, ja ..dan wilde ik ze wel graag zien. Maar ik begin er voorlopig niet over met Muis, schreef ik, want Muis en ik hebben op het ogenblik zoveel ruzie, dat we dit er niet ook nog eens bij kunnen hebben.
Tijdens het vertellen had Olifant de hele tijd naar Muis zitten kijken. Ze had haar gezicht afgewend, maar hij kon toch zien dat het haar aangreep. Tegen het einde van het verhaal was ze rood geworden. In haar ogen stonden tranen.
Ze zei niets.
‘Wat gaat er in je om?’ vroeg het Paard.
Muis gaf geen antwoord.
‘Ik ben boos,’ zei ze tenslotte dat Olifant me dit niet eerder heeft verteld.’
‘En jij Olifant, wat voel jij’
‘Ik voel me opgelucht’
‘Waarom wil je geen reis voor Muis betalen.’
‘Ik weet niet..het voelt niet goed. Het lijkt net of ik haar moet kopen. En het gaat ook niet om één jaar..het gaat om alle volgende jaren.’
‘Ik zit in de WAO,’ zei Muis, ‘ik kan me niet alles meer permitteren’
‘Ik ga ook meer bijdragen aan de kosten van ons huishouden, gewoon naar rato,’ zei Olifant, ‘daar zit ik helemaal niet mee, maar als ik dan ook nog eens van mijn liefde blijk moet geven door voor Muis deze vakantie te betalen, dat klopt niet.’
‘Is het waar dat Olifant naar rato gaat bijdragen?’
‘Ja daar zullen we het over hebben,’ zei Muis, ‘Als we er tenminste geen ruzie over krijgen. Geld is een groot struikelblok tussen ons.’
‘Hier komen we wel uit,’ zei Olifant vriendelijk.
‘Weet je,’ zei het Paard, ‘als we dat volgende keer eens hier behandelden. Ik heb een heleboel vragen over hoe jullie met geld omgaan. Daar heb ik altijd veel succes mee. Laatst was er een echtpaar die begonnen met hun geldprobleem. Dat was volgens hun verschrikkelijk groot. Het viel allemaal reuze mee. Ik denk als ik jullie zo hoor dat we er wel uitkomen.’ Ze lachte bemoedigend.
‘Ik heb daar niet zoveel vertrouwen in,’ zei Muis en ze keek het Paard strak aan.
‘O nee?’
‘Dit is een laboratoriumsituatie. Hier zetten we allebei ons beste beentje voor, maar straks thuis, dan gaat het heel anders. Dat is het bezwaar dat ik tegen dit soort therapieën heb.’
‘We zullen zien,’ zei het Paard.

Schrijver: melvijn, 16 december 2010


Geplaatst in de categorie: partner

5.0 met 1 stemmen 86Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)