Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Liefde doet pijn

Erik had slecht geslapen vannacht, ondanks de nodige slaapverwekkende drank. Hij dronk de laatste weken meestal een halve fles Jägermeister om in slaap te kunnen vallen, naast de omlijstingen dan. Overdag zat hij ergens op een bank, ook al was het berekoud, hij suste zichzelf met derde rangs bier en dungedraaide sjekkies. Zo keek hij naar de drukke mensen en begreep er allemaal niets van, vanwaar die gejaagdheid? Waar zijn die stumperds allemaal zo bang voor? Terwijl diezelfde mensen hem bekeken alsof hij de afgrond nabij was, een doelloze zwerver, die zichzelf met alcohol staande houdt. Zijn door drankzucht ontstane overgewicht kon hij niet verbergen, maar daar zat hij allang niet meer mee, waar hij wel mee zat, was een recente verliefdheid op een verkoopster van het Kruidvat. Ze was zo lief en aantrekkelijk, dat hij dag en nacht van haar droomde, zijn kruit verschoot met de intense gedachten aan haar. Als ze bukte, kon hij haar onderrugtatoeage zien, een Keltische lijnenversiering met ongetwijfeld een zeer diepzinnige betekenis. Ze was gul met haar inkijk, want hij kon soms haar halve borstenpartij zien, terwijl ze quasi-onschuldig voorover boog en hem vriendelijk toelachte om het wisselgeld te overhandigen. Hij kwam elke dag langs, soms meerdere keren, dan kocht hij een energiedrankje, handig voor tussen de blikbieren door. Het leven van een alcoholist gaat niet over rozen en je moet van alles verzinnen om voor de buitenwereld de schijn van survival op te houden. Hij had wel de gezonde gewoonte om iedere dag een haring met uitjes te nuttigen, wat hem steeds weer opkikkerde. Nu zoekt hij een single van Nazareth, 'Love hurts', hij vindt het oude mini-plaatje en hij legt het op zijn platenspeler, even de juiste toeren afstellen en daarna geniet hij volop van deze topsong. Hij zingt iedere zin luidop mee, tranen biggelen over zijn opgezette wangen, hij neemt een extra glas kruidendrank, werpt zich in een versleten stoel en puft van de ellende. 'Als die vijftig kruiden nou eens zouden gaan werken!', denkt hij, 'maar tot nu toe beleeft ik niets dan gestoorde rommel ervan'. Hij besluit vandaag zijn liefde te gaan verklaren.

Hij ging op pad met zijn gammele fiets. Maatschappelijk uitgestoten als een paria, een melaatse, een boef. Niemand zag dat hij een dikke, wijze Boeddha was, reeds vele incarnaties achter zich en het Nirvana nabij. Zo verschuilen engelen zich soms achter een schijnbeeld van dronkaards, duivels zich soms achter een schijnbeeld van keurige rijkaards. Hij kwam bij het Kruidvat aan, gooide zijn fiets gewoon op straat, omstanders spraken schande met hun ogen, hij liep waggelend naar binnen, zocht een mooie DVD om als aanleiding te kopen, dwaalde wat af naar de parfumerie-afdeling, glimlachte stroef naar een hoofddoekdraagster, nam toen manmoedig het besluit om het haar te vragen. Bij de kassa rekende hij keurig af. Ze lachte verleidelijk. Hij stamelde: 'Wil je met me, me, me, trouwen, lieve schat?'. 'Nou, nee, dat niet!', zei ze verbaasd, 'ben je nu alweer dronken? Wie denk je wel dat je bent!'.

De volgende ochtend hebben ze hem gevonden aan de ijzeren stang Achter de Kerk te Gouda, een stevige dwarsligger om jezelf aan op te hangen, zelfs zijn zware lijf kon het houden. Alsof die stang ervoor is gemaakt, heel bizar, daar er jaarlijks duizenden mensen onderdoor lopen. Nu zal dat niet zomaar meer gebeuren, daar men op de kerkmuur een plaquette heeft aangebracht ter herinnering aan de dikke, zwaarverliefde man, die daar een einde aan zijn leven maakte, omdat zijn liefdesgevoelens hem teveel pijn deden. Omdat ze godverdomme zo onbeantwoord bleven, terwijl er zoveel voor het opscheppen lag.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 januari 2011


Geplaatst in de categorie: liefde

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 179Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)