Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Tour de France

Midden in de nacht en niemand mocht het weten van de grote krant, half in december werd de echte tour de France gereden.Natuurlijk begrijpt de kenner dat dit al de hondervierentwintigste editie is van de tour de winter France. En dit is voor menig President en assemble nationale in Parijs ook de belangrijkste tour de France, de zomereditie is er om de komkommertijd mee te dooien, en eigenlijk voor kenners een oefeningetje voor de echte tour de France die plaatsvindt van 8 december tot 23 december langs en over de meest gemene bergen die Frankrijk kent. Die zijn van steenkool en graniet en ook van ijspegels en dan eroverheen zonder winterbanden en zonder zomerbril.

We reden met de bus naar Benidorm en opeens reed daar een gigantische kolonne voorbij met allemaal tourbussen erdoorheen midden in de nacht, de roemeense fietsers hadden op hun hoofd geen petjes maar neuskegels van een raket, dit voor de veiligheid van de renners want men moest over ijswegen rijden. Zonder straatverlichting maar wel met de fietslampen aan.
Door de wielrenners heen reden ook dubbeldekbussen met de politie erin.
En reclamekaravanen achter het peloton waar geen einde aan leek te komen. Deze reclamewagens maakten midden in de nacht reclame voor ziekenhuisapparatuur, zoals mri scanapparaten en tandheelkundige apparatuur alsmede voor pillen tegen angst en pillen tegen zware depressie. En aan die veelkleurige reclamestoet kwam maar geen einde. Alleen het was twee uur in de nacht en omdat er geen straatverlichting was kwamen de reclamebussen nogal grauw en grijs over voor de roemeense televisiekijkers.

Het was pikkedonker en glad. En de renners moesten een berg op met een stijgingspercentage van maar liefst twaalf procent.
Aan de weg rijendikke overgrootmoeders, vagevuurzielen die glimlachten naar de renners.

Aan de kant van de weggetjes, de bergweggetjes stonden heilige kruizen. En veel toeschouwers, dat is de traditie van de echte tour de France in december waren gekleed als engel. Ook sommige zielen uit het vagevuur stonden te kijken een beetje glimlachend met hun voetjes en handen in pijnigende en reinigende vlammetjes. Maar vele engelen waren met Maria gekomen om hen op te beuren.

Wat ik niet begreep was dat de man met de bolletjestrui voor straf op zijn stuur een ijskast droeg. Dat begreep ik niet. Een roemeen droeg de gele trui, hij had een grote kinnebak en op zijn hoofd een rode neuskegel van een raket voor zijn veiligheid .
De renners moesten de ijsberg op.
Dat was een zware klim.
Langs de ijsberg stonden vele lantaarnpalen met geel licht.
En achter elke lantaarnpaal stond een zwaar paard, de ene at een appel, de ander ademde door zijn neus, weer een ander brieste uit zijn neus van de kou.
Weer andere paarden keken verwonderd en vol genegenheid naar de wielrenners.

Sommige paardehoeven bleven meer dan honderd kilometer lang de renners volgen.
Alleen bij sneeuwpoppenland aangekomen stopten de ijverige paarden want daar werd het voor hun te koud, in dat land wonen de reuzinnen en reuzen en vrouwen met lang blauw haar die winterharde kinderen baren die sneeuwpoppen maken van ijs en kristal. Daar vielen nu ook alle straatlantaarns uit en de wielrenners wilden eigenlijk wel stoppen zo bang werden ze in sneeuwpoppenland en vroegen aan de tourleiders of ze met een zak vol met suikerklontjes te voet terug mochten naar de paarden om hen een suikerklontje te geven.

,Nee zei de tourleiding, wij zorgen voor de paarden, jullie moeten verder totdat jullie stram in de benen krijgen!
Niet ver daarna geraakten de renners op een meer van ijs. Ze konden niets meer voor ogen zien. Ze gleden in de rondte op hun dunne banden en gilden het uit van de angst. En toch wisten sommigen in de tour de nacht, de tour de vracht, de tour de pracht over het meer te komen.
De wielrenners die dat niet gelukten raakten verdwaald op het ijs en vielen neer op het ijs en ze braken benen,voeten,polsen.
Urenlang lagen ze in coma op hun gat totdat er uit honderden kleine wakjes brasems kwamen, dat zijn visjes, naar boven kwamen met kop en kieuwen en vissenliedjes voor hen zongen om hen te troosten.
Moeder vrouw en vriendin waren ver weg.
In de vroege ochtend werden deze wielrenners gevonden en in de vele witte ambulances afgevoerd.
Alle botbeentjes van hen waren gebroken, en wat de verpleegsters en dokters ook probeerden met spalken, lijm en naalden, en zalf en medicijn, ze bleven voor het leven verlamd van voeten tot schouders.
Ziekenzusters in militaire uniformen met grote groene rokken aan sloten deze mannen op in een tehuis waar ze opgesloten werden voor het leven.

De laatste wielrenners waren bijna bij de finischvlag hoog op de ijsberg.
En achter de finischstreep stond een replica van de Eiffeltoren.
Maar een die wel duizend maal hoger was dan die uit Parijs is. En helemaal uit goud vervaardigd.
Eerst moesten ze nog het kerstballenbos door. Toen ze via een slingerweg door het kerstballenbos gingen was er iets van vrolijkheid onder de renners maar al spoedig naderden ze wat de fransen het nare Woud plegen te noemen.
En toen werden ze daar als klein groepje nog aangevallen door een pak wolven.
Dit waren heuse wolven, drie meter lang en met een schofthoogte van twee meter.

De wolven roken bloed en lustten wel zo een tour de francerenner. De wolven sprongen op de fietsers die hun gat net op tijd naar voren schoven en daarom namen de wolven genoegen met een vraatzuchtige hap naar het rode achterlichtje van de fietsers en braken ze met hun slagtanden de wielen in stukken maar de renners bleven ongedeerd omdat ze net op tijd wisten te ontkomen met een noodwieletje met twee voetpedalen eraan waarmee ze wisten te ontsnappen.
Ze vluchtten voor de wolven met hun noodwielletje .
En zo kwamen de ziegevierende renners onder de kerstballen behangen over de finish. De ziel van Theo Koomen uit de hemel behing de mannen met een groot zilveren kruis

Schrijver: cornil, 12 juli 2011


Geplaatst in de categorie: sport

-0.5 met 2 stemmen 220Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)