Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Rond de oude Griekse boom 1

De heren hebben in de vakantiefolder over het vakantie-eiland gelezen over de eeuwenoude boom. Een eeuwenoude, legendarische Griekse boom, halverwege op de berg naar de Lassithi hoogvlakte.

Er is niets dat hen tegenhoudt om in het rode huurautootje te stappen. Gekleed in kleurrijke blouses, zonnebrillen op de neuzen, laten zij sigaren goed smaken. Het is een prachtige nazomerdag op het eiland Kreta. De zon straalt uitbundig over Kretaanse bergen. Ergens op de berg tuft een huurauto met twee reizigers die in een gesprek zijn gewikkeld.

"Lieve Alfons Antana, ik moet je iets vertellen, ik moet je dringend iets vertellen"
De stem van de ander zo rustige Adriaan klinkt opgewonden.
"Ik ben het allerbelangrijkste boek uit mijn leven aan het lezen, Alfons."
" Het belangrijkste boek uit jouw leven, is dat niet overdreven?"
antwoordt Alfons Antana kalm, wel degelijk een beetje verbaasd.
" Nee, Alfons, nooit eerder las ik zo een indrukwekkend boek, dat me beviel"
"Dit boek dat ik aan het lezen ben, ik zal je er nog over vertellen, ik ga je er nog veel over vertellen."

Twee vrienden zijn samen op vakantie op het Griekse eiland Kreta.
Adriaan, handelaar in tweedehandsboeken, en aan de mens aangepaste elektronica voor de mechanische geest.
Alfons Antana, donker en stukken kleiner, danser, lokaal bekend fotomodel, en doorwinterde tuinier van het grote geweten.

Het is de ideale dag voor een dagtochtje op het prachtige Griekse vakantie-eiland. Ze rijden met een rode huurauto een grote berg op, kronkelwegen met diepe afgronden. Ergens halverwege de beklimming parkeren ze het autootje bij een oude boom. Volgens de vakantiefolder, die ze eerder lazen, de oudste boom van Europa. En inderdaad het is een indrukwekkend oude boom. Grillig gevormde takken, een dikke door wind en weer verweerde stam. Hier zit een geschiedenis aan vast.

Adriaan Worteldans en Alfons Antana gaan op één van de banken rond de imposante oude boom zitten, voorzichtig vraagt Alfons:
"Zeg Adriaan, dat boek van je, Stempel van de Liefde, waar gaat dat eigenlijk over, je bent er al zo lang in aan het lezen. Ga je het deze vakantie nog uitlezen?"
"Waarom is het een indrukwekkend boek?'
Adriaan kijkt Alfons Antana bemoedigend aan, dit komt een beetje onverwachts, die interesse in het dikke bijzondere boek dat hij aan het lezen is, dat hij inderdaad tijdens de vakantie wil uitlezen.
"Het is een verdomd spannend boek, het is geschreven door de schrijver James Absurdy" “Een onbekende Amerikaanse schrijver, die in de jaren negentig bevriend raakte met de Nederlandse schrijver, Mobar Vorstkasteel.”
zegt Adriaan rustig terwijl hij een sigaret opsteekt. Alfons twijfelt of hij ook een sigaret zal opsteken, doet het toch maar niet, hij vraagt nogmaals.
"Maar waar gaat het over, Adriaan? Vertel eens iets over waar het over gaat."
"Het gaat over een jonge verpleegster die op een zomerdag in een groot bos de liefde bedrijft met een donkere vreemdeling uit Argentinië, die tijdelijk in Nederland werkt vanwege tekorten aan arbeidskrachten."
En Adriaan vervolgt:
"De vreemdeling is allang terug gekeerd naar zijn thuisland, als zij bemerkt dat ze zwanger door hem is geworden door die ene keer in het bos, onder schaduw van een grote boom nabij heuvels, op een prachtige voorjaarsmiddag."
"Ze is nog jong, ongehuwd, en haar strenge Katholieke moeder die veel aanzien in het dorp heeft ziet het als een schande voor de familie en voor het hele dorp, dat haar dochter ongehuwd zwanger is geworden door een vreemde Argentijnse seizoenarbeider."

"In allerijl gaat de verpleegster op zoek naar een man om te huwen, om de vreemdeling zo snel mogelijk te vergeten."
vertelt Adriaan Worteldans met rustige stem, terwijl Alfons Antana aandachtig luistert.
Adriaan vervolgt:
"Zij vindt via een contactadvertentie in de krant een man, beiden gaan wonen bij de moeder van die man in Amsterdam, in een oude wijk in het zuiden van de stad. Daar bevalt zij van een gezonde dochterstweeling en later nog van twee aparte zoons."
"O" reageert Alfons droog.
"Het verhaal vertelt de geschiedenis van wat die ene verloren liefde, die romance in het zomerbos, in een mensenleven heeft aangericht."

Adriaan Worteldans praat rustig op het bankje bij de oude Griekse boom.
"Wat stond er dan in de contactadvertentie?" vraagt Alfons Antana nieuwsgierig.
"Dat wordt niet in het boek vermeld," antwoordt Adriaan.
"Vreemd" merkt Alfons op terwijl Adriaan verder praat.
"Er wordt nog een derde zoon geboren, iedereen maakt grapjes over de melkboer, omdat hij het enige kind is met blauwe ogen en blonde haren."
" De tweelingdochters lopen op jonge leeftijd weg van huis."
"De twee jongste zonen krijgen te kampen met een psychiatrische handicap, de moeder leeft een troosteloos, mistroostig bestaan met een man waar ze alleen van heeft leren houden, omdat ze niet anders kon, wegens haar strenge Katholieke moeder, die vond dat ze zo snel mogelijk moest huwen."
"Deze man blijkt een schizofreen te zijn, met agressieve buien, verwarrende toestanden, weglopen, als gevolg. Hij zwierf soms dagen langs de rivier zonder het thuisfront iets te laten weten."
Alfons luistert aandachtig.
" Ondertussen leeft die vreemdeling in zijn thuisland ver over de oceaan, een waanzinnig luxe leven, komt in contact met allerlei belangrijke ministers, verwekt nog zeven andere kinderen bij zijn eigen vrouw, en komt tragisch om het leven tijdens een burenruzie."
"De jongste zoon blijkt aan schizofrenie te lijden, maar wordt een begenadigd kunstenaar, met succes voor zijn uitzinnige werk in Italië, Japan en Australië."
"En de middelste zoon wordt dichter, een melancholieke eenzame dichter,
die gedichten schrijft over eenzaamheid, en de hang naar zuivere liefde"
Alfons luistert geïnteresseerd naar Adriaan.
"Op latere leeftijd begint hij met het fotograferen van natuur, bomen, beuken, eiken, kastanjes, esdoorns, wilgen, bloemen, rozen, struiken, landschap, bergen, dieren

“Jammer dat die contactadvertentie niet in het boek wordt vermeld” Alfons klinkt een beetje plagerig. Adriaan is daar inmiddels aan gewend geraakt. Gelukkig heeft hij een boek meegenomen.

Schrijver: mobar
Inzender: Henk van Dijk, 5 okt. 2011


Geplaatst in de categorie: vakantie

3,7 met 3 stemmen 209Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
7 okt. 2011
Email:
hmessielive.nl
De gebeurtenissen uit het boek zijn zeer afwiselend, tegelijk ook triest en diepzinnig, roepen veel vragen op.
Naam:
Han Messie
Datum:
7 okt. 2011
Email:
hmessielive.nl
Een verhaal van een gemoedelijke vakantie, dan opeens afgewisseld met grote gebeurtenissen uit een wonderlijk boek. Zeer verrassend!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)