Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Kerstvertelling - 1

Volgens de kalender en de lage stand van de zon moet het vandaag de kortste dag zijn en noemen we het jaargetijde ‘winter’. De bomen zijn nagenoeg door de stormen van de laatste weken van hun bladeren ontdaan. Het weer is onbestendig, nat en koud en ondanks dat voelt het geheel niet aan als winter, sterker nog: je hebt soms moeite om deze metrologische verschijning een label van welke willekeurige signatuur dan ook op te plakken.

Met mijn gemoedsstemming zit ik ook dit jaar op een parallelle koers. Geen euforie over het naderend kerstfeest of de aanstaande jaarwisseling. Met de inspiratie is het al niet veel beter gesteld. In het jaar 2009 overkwam mij hetzelfde en om toch iets van, zij het buitenlands, proza in te sturen besloot ik toen op zoek te gaan naar een Duitstalige kerstvertelling. Onder de titel: “Een vleugje dennengeur” vertaalde ik toen voor belangstellenden het verhaal ‘Der Weihnachtsbaum’ van de schrijver Ewald Linzbauer.

Ik geef grif toe, dat zulk een keuze voor een bijdrage uit weinig meer eigen inbreng bestaat dan uit het feit iets te hebben vertaald; weliswaar kunt u, mits het u interesseert, op deze manier ook eens, zonder zelf op internet te grasduinen, van de pennenvruchten van eenvoudige lieden zoals u en ik van buiten onze landsgrens kennisnemen.

Denk nu niet: hij heeft het zich deze keer wel erg gemakkelijk gemaakt. Ten eerste zit ik deze keer weer met de door de redactie gehanteerde duizend woorden grens die niet mag worden overschreden. Ten tweede ben ik er nog niet uit, welk geslacht een engel taalkundig heeft. Naast de vele uiteenzettingen daarover op internet, gestaafd met o.a. theorieën en Bijbelteksten, sprak een korte stelling op een forum mij wel aan: ‘Een engel is alles wat jij vindt dat hij/zij/het is’.

Met deze ontboezeming in mijn achterhoofd ga ik nu aan het werk. Mijn keuze is dit jaar gevallen op een vertelling in de Duitse taal van een tot op heden nog onbekende schrijver van “Warum der Engel lachen musste”, waarvan u het origineel kunt vinden onder de link:

http://www.weihnachtsstadt.de/Geschichten/klassische_Geschichten/Warum_der_Engel_lachen.htm
In de hoop, dat de redactie de 1000 woorden limiet enigszins soepel zal willen hanteren, zie ik geïnteresseerden gaarne terug bij het onderwerp: Kerstvertelling – 2.

Schrijver: Günter Schulz, 22 december 2011


Geplaatst in de categorie: kerstmis

4.4 met 5 stemmen 349Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Charissa
Datum:
23 december 2011
Ben benieuwd naar deel 2!
Dit heb je in ieder geval mooi opgeschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)