Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Regels [2]

De wind waait vredevol om ons warme afbraakhuis. Af en toe laat hij zijn spierballen zien. Hé wind, neem die erfenis toch mee! Mijn lichaam vertrouwt de zaak weer. De deuren zitten op slot. De overheid blijft buiten, met achter het gordijn de post en grote geldbedragen die ruziën boven het hoofd van een gammel levend doorgeefluik. Familieshit wordt openbaar uitgestald op tafel. Met gerechten om misselijk van te worden. Maar nu kan alleen de Eeuwige binnenkomen. Big Brother zal Hem niet kunnen evenaren met zijn alziend oog, want deze zal mijn gedachten niet kunnen verhinderen. Hij kan ze enkel verdraaien en dat is erg genoeg. Wat wij denken en bedenken is voor de Eeuwige het cruciale punt. Want wie goed is, bedenkt goed, en wie kwaad is, bedenkt kwaad. En het goede is wat Hij goed vindt. Ik wil bedenken wat Hij goed vindt. En ik realiseer me dat er nog steeds een eeuwig erfdeel in Eden ligt. Onverwoestbare engelen bewaken de Poort. De kinderen van de Allerhoogste wachten hoopvol op de erfenis. Op Israël.

De slang verleidde de vrouw, want een man is moeilijker te verleiden, behalve als het om een vrouw gaat. Zijn dikwijls irritante oogkleppen beschermen hem. De vrouw komt voort uit de rib van de man, zo staat geschreven. Hierom is de man het hoofd van dit stel. Zij had dus even aan haar man moeten vragen: zeg wat vind jij, dit ziet er wel zeer goed uit, maar onze Vader had jou toch gezegd dat we er van af moesten blijven? De man is van nature een gezagsdrager en recht door zee, met de vrouw als zijn hulp, uitkijkpost en adviseur. Maar hij beslist. Mannen hebben meer humor en overzicht en ze maken geen problemen van kleine dingen. En deze kwestie was geen klein ding. Eeuwig Leven of dood hingen ervan af.

De eerste mens had moeten zeggen tegen zijn vrouw: nee, dat doen we niet, lieverd! Dan hadden wij met z’n allen nú eeuwig geleefd! Maar zij had het heft al in handen genomen. Dus de vrouw is de oorzaak van alle ellende op aarde en nu wil ze de oplossing zijn. Meer vrouwen op leidersposten: dát zou de wereld zachter, vredevoller en dus beter maken, zongen wij in de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Let op, toen de eerste vrouw op aarde een zoon baarde, riep ze verrukt: ik heb een man op de wereld gezet! Als een eerste overwinningskreet op de man.

Er is een Joods gezegde: de man is geschapen uit zachte aarde en de vrouw uit hard bot.

Als regels worden overtreden omdat ze belemmeren, of omdát het regels zijn; als regels alleen maar meer regels oproepen, met als gevolg dat ze de mens beletten tot vindingrijke zelfredzaamheid; als de veelheid aan regels meer misbruik van regels uitlokt, zouden regels dan niet beter afgeschaft kunnen worden? Maar dan krijg je chaos. De Eeuwige heeft hier iets op bedacht dat zelfs de beste overheid Hem niet na kan doen: Hij schrijft de wet in de harten van hen die Hij liefheeft omdat ze Hem geloven, op Hem vertrouwen en Hem liefhebben. Zo doe je zijn wil vanuit je hart, vanuit je eigen wil. Probleem opgelost! Goddelijk geregeld!

Schrijver: Qieneke Elzenhout, 28 jan. 2012


Geplaatst in de categorie: welzijn

2,2 met 4 stemmen 697Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Carijn
Datum:
28 jan. 2012
Troostrijk geschreven vanuit het geloof. Gelukkig is er voor ongelovigen ook nog troost te vinden in de regen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)