Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

een oudjaarsdag om nooit te vergeten

Het is oudjaarsdag tien uur in de morgen wanneer de eerste carbidbus schieten wordt gestart in ons altijd rustige dorp in Friesland.
Het gaat beginnen, oudjaarsdag een ietwat druilerige dag en koud maar dat is voor de jeugd geen reden om af te zien van hun jaarlijks terugkerend evenement.
Carbidbussen worden geplaatst en de fakkels en benodigdheden worden verzameld. Flesje bier mag er niet bij ontbreken, en zo is deze dag voor de jeugd begonnen.
In huis zijn we bezig om het beslag voor de oliebollen te maken en naarmate de dag verstrijkt neemt de geur van eigengemaakte erwtensoep de overhand door het hele huis.
De laatste boodschappen worden gedaan en iedereen is bezig met de voorbereidingen voor een gezellige avond waar iedereen naar uitkijkt.

Het is een uur of zeven in de avond als een van de kinderen vraagt waar Benji is. Benji een wit keeshondje, normaal in en om het huis en aanwezig waar wordt gekookt, is ineens "kwijt".
We gaan wat gematigd zoeken want zoals zo vaak ligt ze ergens te slapen in een warm hoekje, maar al snel komen we tot de ontdekking dat ze echt weg is.
Dat ze een hekel heeft aan vuurwerkgeknal is bekend; vandaar dat we er ook voor zorgen dat de voor- en achterdeur voor haar goed gesloten blijven - maar na een tijd zoeken in huis moeten we toch aannemen dat ze waarschijnlijk buiten moet zijn.
We nemen nog even aan dat ze vanzelf wel weer terug komt, daar ze zich wel vaker zelf even uit laat en dan weer voor de deur staat om binnengelaten te worden.
Om een uur of 8 beginnen we ons toch vervelend te voelen en gaan een aantal gezinsleden op de fiets en in de auto rondje dorp, maar na herhaaldelijk haar naam te hebben geroepen lijkt het erop dat ze ons niet hoort.
We bellen het nummer van de dierenopvang hier in de buurt en vragen daar of er misschien ook een wit keeshondje is binnengebracht maar dat is niet het geval, we geven haar signalement en haar nummer dat ze in haar oortje heeft en melden haar aan als "vermist"

De avond gaat voorbij en om 00.00 uur gaan we naar buiten om het vuurwerk te bewonderen.
We gaan deze nacht op bed maar met een vervelend gevoel dat Benji nog niet terecht is.
Morgenvroeg maar op tijd weer bellen met de dierenopvang. Ze moet toch ergens zijn, komt goed houden we onszelf voor.

De volgende morgen nemen we weer contact op met de dierenopvang en deze deelt ons mee dat er vannacht een wit keeshondje is binnengebracht, het nummer in het oortje correspondeert met Benji.
We hebben haar meteen opgehaald en de mensen bedankt voor de goede zorg en de goede afloop.

Nieuwjaarsdag staat mijn man 's middags voor het huis de rommel van de afgeschoten vuurwerk bij elkaar te vegen wanneer er een politiebusje bij de overburen stopt. Een agent stapt uit en de agent achter het stuur draait zijn raampje naar beneden en wenkt mijn man bij zich.
'Is die witte kees van U? vraagt de agent.
Ja, antwoordt mijn man, hoezo???
Nou, zegt de agent, kijk maar eens in de bus; mijn man doet een glimp naar binnen en ziet dat de bus van onder tot boven onder de modder zit, zelfs nog aan de binnenkant van de ramen.
Hij kijkt de agent aan en deze knikt naar Benji, daar zit de dader.
Mijn man lacht maar begrijpt niet wat de agent bedoelt. De agent zegt: Nou daar hebben we wat mee beleefd en doet zijn verhaal.

We kregen gisteravond een melding dat er een wit keeshondje op de snelweg richting Emmen over de witte middenlijn rende, automobilisten hadden langzaam gereden en door middel van lichtsignalen het tegemoetkomend verkeer gewaarschuwd.
De automobilisten hadden gezien dat het witte bolletje in een rechte streep onder een vrachtwagen door rende, een andere vrachtwagenchauffeur had zijn wagen schuin op de weg geparkeerd om ander verkeer te doen stoppen en het witte bolletje te vangen; dit viel nog niet mee en uiteindelijk kreeg weer een andere automobilist het hondje te pakken.
Ondertussen kwam de bus met de twee agenten eraan en zij hebben Benji in de politiebus gezet om haar naar de opvang te brengen van vermiste huisdieren.

Via een kortere route door het bos kwamen de agenten vast te zitten met hun wagen en moest er versterking komen om de politiebus uit de modder te trekken.
In het bos ontsnapt Benji nog een keer uit de auto doordat de agent uitstapt en wordt de achtervolging door inmiddels 4 agenten vervolgd door het bos.
Tot hun enkels in de modder krijgen ze de inmiddels zwarte kees te pakken en brengen haar weer naar de politiebus; die wordt uit de modder getrokken door de collega's en zo wordt de reis hervat naar het opvanghuis voor kleine huisdieren. Tegen middernacht wordt Benji daar afgegeven.

De agent adviseert mijn man om de volgende oudjaarsdag het hondje maar op te sluiten.

Wij hebben dit opsluiten vervangen door bij de dierenarts een pilletje op te halen om Benji wat te kalmeren tijdens het knallende uiteinde van het jaar zodat ze voortaan niet meer gestrest raakt van de carbidbussen en ander onbekende knallen en achtervolgende agenten.

Schrijver: sam, 12 nov. 2012


Geplaatst in de categorie: dieren

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 259Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)