Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Muizenkoor

Als ik ergens vrees voor koester dan is het wel voor een muis.
Deze eigenaardige dieren kijken sinister uit hun ogen en schieten als kleine vuurpijlen alle richtingen op.
Zich verstoppen kunnen ze als de beste en aaibaar zijn ze zeker niet.
Eens toen ik zo een muis had gevangen, nota bene met handschoenen aan beet het ongedierte mij door de handschoen.
Wat een helse pijn leed ik toen!

Muizen behoren tot de familie knaagdieren. Ze zijn bijtgraag en zien er altijd glibberig en vies uit.
Ze veroverden mijn aanrecht. Hoe ze op dat hoge aanrecht klommen mag Joost weten maar ze blijken in alles sluw en behendig te wezen, dus ook in het klimmen via een stoelpoot. Eng zijn ze .Ze hebben een sinister uiterlijk.
Ze gaan rits en rats van Noord naar Zuid en draaien met even groot gemak hun lange staart naar de andere windrichting.
Een muis die bij mij op schoot springt is mijn grootste nachtmerrie.
Ach dat idee al bekruipt mij vaak.
Oh griezels en grutjes wat moet ik met zo een gruwelijk onderaards beest die mij ook niet durft aan te kijken op mijn schoot?
Misschien schiet hij als een vuurpijl naar mijn beide ogen en bijt mijn ogen in gruzelementen.

Ooit had ik in de stofzuigerkast een hele muizenfamilie.Ze stampten en piepten en ik dacht dat het door de fles azijn dat daar lag de muisjes had veranderd in reuzenmuizen.En dat ze legeruniformen aan hadden getrokken en met een speld in de bek mij te lijf wilden gaan.
Ik had een psychose en ik zag op mijn bloemetjesbehang duizenden gekleurde muisjes, sommige met stippen en anderen zo rood als rode kersen.

De leukste muis is de tandartsmuis die je verloren kindertand van een schoteltje haalt die je mama onder de kast heeft gelegd en die de muis verwisselt voor een zilveren dubbeltje.
Die muis draagt altijd een rok en woont onder in de naaimachine thuis of hij slaapt in de lade van het bureau van de tandarts op de kindertekeningen en bij de tandenborstel.

Een andere lievelingsmuis die namaakmuis is is de chocolade en borstplaatmuis van Sinterklaas die is gewikkeld in een vrolijke muispapiertje waarop een muis is te zien met bretels aan en een rokje rood met witte stipjes, een jurkje aan en die er zo zoet uitziet als een goede muis er maar uit kan zien.

In mijn lagere schoolklas stopte zwarte piet tijdens de sinterklaasdagen in Nederland zo een muis tijdens een regenachtige Nederlandse vroege decembernacht zo een muizenpopje in mijn schoolbureaulade.
Ik griste het chocolade namaakmuisje uit de lade en het zag er zoet uit met zijn rodekersenjurkje met grote groene knopen, ogen die sprookjeslichtlampjes waren, een bobbelstaartje, voetjes als kussentjes en een hele gekke spitse snuit.Ja een spitsmuis moest het voorstellen.
Als ik het papiertje er af wikkelde zag en rook ik de sterke geur van mierzoete borstplaat met chocolade gedrapeerd.

Muizen horen bij het gezin, altijd knagen ze een beschuitrol open, vreten aan zoetigheden en knabbelen wel eens aan de schoenveters.
Het zijn en blijven huisdiertjes en daarom hebben we de snoepmuizen van Sinterklaas.
Ook omdat kleine kinderen snoepers zijn net als de muizen.
De muizen van chocolade en borstplaat in roze en rode jurkjes met bobbelstaart lijken op onze kindertjes die de verleiding niet kunnen weerstaan een snoepjeszak open te maken, een zuurtje en een snoepje of een lolly te vragen aan oma.
En stoute kinderen stelen koekjes en dropstengels.
En muizen staan ook op de oude wijsheidstegels van Delfts blauw.
Wij Nederlanders zijn muizen die stiekem snoepen als de burgemeester slaapt staat er op zo een vermanend bord.
Op een andere wijsheidstegel staat dat Nederlanders zijn als muizen die weten waar het veilig schuilen is als oom agent in de buurt is.
Namelijk in de vuilnisbak. En op een befaamd rood delftsblauw tegeltje staat dat veel Nederlanders grutters zijn en houden van een korstje brood zoals de muizen.

Schrijver: cornil, 23 apr. 2013


Geplaatst in de categorie: dieren

3,0 met 1 stemmen 123Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)