Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De zeven zegeningen van Havana Club

Een van de eerste dingen die ik koop, als ik in Havana ben, is een fles rum. Tijdens mijn eerste bezoek aan Cuba heb ik ontdekt dat een fles Havana Club meer te bieden heeft dan potentiële katers.
Voor een gebit met terugtrekkend tandvlees is een goede mondhygiëne van levensbelang. Elke ochtend poets ik direct na het opstaan uitgebreid mijn tanden. Als alternatief voor Listerine spoel ik mijn mond daarna grondig met een flinke slok rum. De explosie in je mond is zeker niet minder krachtig dan die van het echte spul. Dertig seconden laten rondklotsen, daarna netjes uitspugen in de wastafel en klaar is Kees! Als ik eenmaal terug in Nederland mijn tandarts vraag of het gebruik van rum als mondwater zin heeft, antwoordt hij:
‘Ja hoor, perfect, dat ontsmet uitstekend. Een prima middel!’
Vervolgens is het tijd voor een scheerbeurt, af te ronden met aftershave van - je raadt het misschien al - het bekende merk Havana Club. Bij gebrek aan gel gebruik ik als versteviger voor mijn inmiddels grijzende, maar nog altijd wilde haren een scheut bier, in dit geval van het Cubaanse merk Cristal. Een oude truc die ik ooit in de jaren zeventig van mijn zwager heb geleerd. Al met al ruik je een beetje eigenaardig aan de ontbijttafel, maar verder werkt het allemaal prima!
Na het ontbijt is het tijd om de brillenglazen te reinigen. Een paar druppels rum op een velletje toiletpapier is hét middel om je leesbril en je zonnebril schoon te maken. Met een heldere blik op de wereld stap ik daarna elke dag de voordeur uit.
In Universele reisgids voor moeilijke landen van Jelle Brandt Corstius - overigens een ontzettend leuk, maar vooral ook nuttig boek - vermeldt de schrijver dat je wondjes in warme landen serieus moet nemen: wonden ontsteken in de tropen een miljoen keer zo snel als thuis. Gedurende de dag loop ik nogal eens een wondje of een insectenbeet op. Een beetje rum voldoet in zo’n geval uitstekend om een wondje te ontsmetten of een insectenbeet te behandelen.
Aan het eind van een lange dag stappen is het tijd om je voeten even te wassen. Vervolgens is het heerlijk om je voeten met wat Havana Club op een washandje te deppen. Verfrissend en ontsmettend! Een bevriende pedicure vertelde me ooit dat het reinigen en vooral ook desinfecteren van de voeten belangrijk is, zeker in een warm land.
Na enkele dagen ontdek ik dat deze multifunctionele aftershave eigenlijk best te drinken is, mits met kleine slokjes genuttigd. Je kunt er bijvoorbeeld - zoals Ernest Hemingway halverwege de vorige eeuw al ontdekte - met limoen, suiker en ijs een perfecte mix mee maken: daiquirí!
En tenslotte, als zevende zegening, is het delen van een fles Havana Club een prima manier om vrienden te maken onder de Cubanen!
Als ik tijdens een urenlange busrit van Havana naar Viñales met enkele medereizigers spreek over de zeven zegeningen van Havana Club, kijken ze me geshockeerd aan. Zonde van de drank, zoiets doe je toch niet? Totdat ik ze uitleg dat je voor een bedrag van omgerekend ongeveer € 5,- per liter op Cuba geen mondwater, geen ontsmettingsmiddel, maar zeker ook geen aftershave vindt . . .

Schrijver: René Kerkhoven, 23 jun. 2013


Geplaatst in de categorie: reizen

4,0 met 1 stemmen 116Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)