Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vrijheid

Ook vrijheid is een beperkt begrip. Neem nu die man met die hond in het park. Hij is gepensioneerd, nooit getrouwd geweest en familie heeft hij niet. Soms komt er een vrouw bij hem thuis, die steevast na een uurtje weggaat. Het is nooit dezelfde vrouw en het gaat al jaren door. De buurvrouw vindt dat maar niks en ze heeft hem er wel eens op aangesproken, dat het een schande was voor de buurt. Hij vond van niet en zij liet hem verder met rust.

Vrijheid van een mens eindigt waar de vrijheid van een ander begint. Dat is zo eenvoudig nog niet, want voor de een betekent het wat anders dan voor de ander. In Nederland zijn er een heleboel wetten en regels, die ervoor moeten zorgen dat iedereen dezelfde vrijheid heeft. Toch weet iedereen dat wetten en regels niet hetzelfde zijn als rechtvaardigheid. Vanuit een christelijke achtergrond zegt men vaak: De duivel schijt altijd op de grote hoop. Vrij vertaald betekent het spreekwoord dat veel geld, nog veel meer geld maakt. Geluk en gezondheid zijn met veel geld iets makkelijker af te dwingen, dan met armoede. De rechtvaardigheid schuilt erin dat het niet in alle gevallen geldt.

De man, die zijn hond uit wandelen neemt in het park, is geen miljonair en tevreden met wat hij is. Hij heeft genoeg en dat is echte vrijheid.

Schrijver: Stanislaus Jaworski, 17 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: vrijheid

2.8 met 6 stemmen 157Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)