Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

ZKV 1 Snoeien

Het ZKV (Zeer Korte Verhaal) is bedacht door de schrijver A.L. Snijders die er een kunst op zich van gemaakt heeft. In 200 tot 250 woorden een alledaagse bespiegeling of observatie neerzetten die een doorkijk biedt naar iets om over na te denken. In zijn stukjes zit altijd een extra laagje.

Proberen kan geen kwaad toch? …

Snoeien

De oude tuinman neuriet binnensmonds een liedje. Zoals je soms een gezicht ziet dat je maar niet thuis kunt brengen herken ik de wijs, maar niet de woorden of de titel, of wie het gezongen heeft. Het is een lied van lang geleden. Ik weet niet waarom het me ergert dat ik er niet op kan komen. Het is een Nederlands liedje dat weet ik wel. Ik wil erover ophouden.
De oude tuinman heeft een gezicht met diepe, taaie groeven, ingesleten door talloze seizoenen buiten. Als het miezert volgen de druppels hun bedding en zitten ze elkaar achterna naar zijn kin beneden.
Hij loopt om mijn appelboom, die moet gesnoeid worden om in de herfst verzekerd te zijn van een goede oogst. Van snoeien heb ik geen verstand, van de natuur in het algemeen ook niet erg veel. Ik kom er maar niet toe me te verdiepen in het snoeien van bomen en struiken. Je moet goed weten wat je doet als je de schaar erin zet. Ik durf het niet. Voor je het weet ga je te ver en komt de plant niet meer terug.

Nu mompelt hij een beetje tegen de boom; ‘Zo jongen’, zegt hij en neemt hier en daar een uitloper in zijn hand. Ik zie hoe hij in de boom kruipt. De oude tuinman wordt een beetje boom.
Dan pakt hij een inklapbaar handzaagje uit zijn broekzak.
Stevig professioneel gereedschap, dat zie je zo.

Schrijver: trawant, 15 mrt. 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

4,0 met 1 stemmen 86Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)