Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De stalker van Doutzen Kroes

Sietze Harkema is al jaren een grote fan van het topmodel Doutzen Kroes. Hij woont in een flatje in Drachten en hij werkt al pakweg tien jaar als postbode, wat tegenwoordig geen druk beroep meer is. Sietze heeft wel eens een paar maanden een vriendin gehad, maar iedereen knapte op hem af vanwege zijn obsessie voor Doutzen Kroes. Op iedere wand in zijn flat hangen diverse foto's van Doutzen, die hij uit tijdschriften heeft geknipt en ingelijst. Hij heeft de film 'Nova Zembla' honderden keren bekeken, dat wil zeggen, vooral de scenes, waarin Doutzen haar flinke decolleté laat zien, wat extreem in beeld wordt gebracht. Als Sietze wat hasj heeft gebruikt, is het net alsof hij haar volop begeerde borstenpaar kan aanraken en alsof Catherina Plancius in hem Gerrit de Veer ziet. Voor hem is Doutzen de glansrijke hoofdrolspeelster van die film, de warmte, waar Gerrit steeds naar terug verlangt. Hij heeft zelfs een plaatje laten maken met de naam 'Gerrit de Veer' erop en die hangt nu bij zijn huisbel. Hij schrijft zelfs liefdesbrieven van Catherina en Doutzen naar zichzelf.

Sietze zat op dezelfde school als Doutzen, het Drachtster Lyceum in Drachten. Daar zaten wel meer beroemdheden op, zoals de acteur Peter Tuinman, de schrijver Atte Jongstra en de schaatser Hilbert van der Duim. Hij heeft haar vele malen gezien en van verre afstand geadoreerd, want hij maakte geen schijn van kans met zijn dikke brillenglazen, beduimeld snorretje en weerzinwekkende verlegenheid.
Toen zij in 2003 de school verliet, was hij de meest eenzame scholier op de hele aarde. Hij ging op de plekken zitten, waar hij haar ooit had zien zitten en dan droomde hij van haar. In de weekenden fietste hij vaak heen en weer naar Oostermeer en dan maakte hij foto's van haar woonhuis en van de omgeving. Hij belde aan bij de buren en de mensen verderop in haar straat om te vragen, wat zij nog van haar herinnerden. Hij deed dan alsof hij de biograaf van haar was en feiten verzamelde, het liefst van ooggetuigen. Soms mocht hij dan bij de mensen naar binnen en kreeg hij tijdens een kop koffie en een plak koek hele verhalen te horen, die hij driftig opschreef.

Via via kreeg hij te weten, waar Doutzen woont, wanneer zij in Friesland is. Ze had namelijk een woonboerderij even buiten Drogeham. Hij ging op onderzoek uit en hij vond haar onderkomen, maar het huis was onbewoond en volgens de buurvrouw, een deftige vrouw met blozende wangen, was ze een weekje geleden weer naar New York vertrokken. 'Zeker weer naar die getatoeëerde dj van haar?', zei Sietze gifnijdig en stinkendjaloers. 'O, die kinderen van haar zijn zulke dotten!', zei de vrouw met hoge stem, 'net zo knap als haar moeder!'. 'En die vader dan, is die niet knap?', vroeg hij. 'O, maar natuurlijk wel, jongmens, alleen niet een echte Fries

Hij bleef ieder weekend poolshoogte nemen of zijn geliefde Doutzen al weer thuis was. Na enkele glaasjes Sonnema in een duf café in Surhuisterveen trapte hij als een speer door naar haar woning.
Het is op een frisse nacht in maart 2015, dat hij haar woning nadert en hij ziet her en der in huis lampen branden. 'Warmte!', denkt hij, 'ik ben Gerrit, daar is mijn Catherina!'.

'Nou gaat het gebeuren!', denkt Sietze met een bonkend hart. Hij rookt nog even een aanmoedigingssjekkie met wat groene thee blaadjes. Uit een flacon drinkt hij nog wat kruidenbitter en dan smijt hij zijn Gazelle in de bosjes. Hij snuift als een wilde wolf en hij drijft zijn cowboyhakken in de keurig gemaaide grasgrond. Door een gordijnkier ziet hij dat Doutzen door haar man geslagen wordt. Het bloed spat in het rond. De kinderen krijsen en klampen zich vast aan de rok van Doutzen. Sietze klapt zijn stiletto open en hij belt langdurig op de voordeurbel. Hij kijkt weer door de kier en hij ziet Doutzen met haar kinderen door de achterdeur naar buiten rennen. Hij rent om de woning, maar daar ziet hij niemand en in het huis ziet hij een schim uit een fles lurken. De achterdeur zit dicht en op slot. Snel rent hij weer naar de voordeur en als een bezetene begint hij weer te bellen. De deur wordt geopend en hij aarzelt geen moment. De stiletto verdwijnt in de hartstreek van een man.
Het was de buurman, die de planten water kwam brengen en hij maakte daarvoor enkel slabewegingen tegen een lastige mug. De oude man overleed ter plekke.

Sietze, tot bedaren gekomen, belde zelf de politie. 'Ik bel om een moord aan te geven en te bekennen!', zei hij. De loeiende sirenes kwamen alsmaar dichterbij. Hij klapte in elkaar en hij werd ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij is overgebracht naar Dennenoord in Zuidlaren, waar hij intensief behandeld wordt. Zijn afkickperiode van Doutzen zal hoogstwaarschijnlijk de rest van zijn leven gaan duren.
Doutzen zelf is natuurlijk ingelicht, maar ze weigert ieder commentaar. Sietze's psychiater heeft in dit stadium een bezoek van haar ten stelligste afgewezen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 maart 2015


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.0 met 1 stemmen 237Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)