Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Wanneer is het TE?

Met een vriend praten we over de op handen zijnde feestdagen, hij heeft twee jonge kinderen die natuurlijk Sint gevoelig zijn, elke avond braaf Sinterklaas liedjes zitten te zingen en drie maal per week de schoen mogen zetten, want tja, Sint kan niet elke dag door elke straat rijden hè?

Nee andere kinderen moeten ook aan de beurt komen. De kinderen begrijpen het, gelukkig, maar elke avond opnieuw is na het zingen uit volle borst(jes) peen, brood en water wordt neergezet. Zo hoort het. Ik raak met hem in gesprek: hoe sinterklaasavond eruit zal zien. Zijn gezicht betrekt iets, iets maar, alleen IK zie dat en vraag, wat is er loos?

Nou zegt ie, de planning is dat ouders, schoonouders en nog een zwager, schoonzus met twee kinderen komen? Ik zeg da's lekker druk. Ja zegt hij, maar nou komt het: het voorstel is om elk kind tien, TIEN cadeaus te geven.

Ik zeg dan: snoep meegerekend nou dat klinkt redelijk, waarop hij me verbaasd aankijkt. Redelijk? Niks redelijk want die TIEN cadeaus maal VIER gezinnen....ohhh maal VIER gezinnen, is VEERTIG cadeaus per kind dus. Pure gekkigheid, te idioot voor woorden, te gek om over te praten, te, te...waar hebben we het in vredesnaam over?

Veertig cadeaus is geen feestje meer voor kinderen, welnee, dat is Blokker, Intertoys, bol.com en weet ik wat al niet naar binnen halen. Kijk: als je praat over Sint, dan denk ik aan 1 of 2 cadeautjes en 3 kleine pakjes waarin een speculaaspop, een letter en wat van die kikkers en chocolade muizen zitten; als je dan praat over twee, vier of zes kinderen, maal 5 cadeautjes dan is de boel nog te overzien.

Maar dit is te gek voor woorden. Het gesprek zet zich voort en ik zeg: heb je een idee, of zal ik je een voorzet geven? Nou zegt de beste man, ik denk dat ik zeg: dat we het liever thuis vieren, en DAT is een beter plan dan dat ik ooit gehoord heb.

Want niet alleen gaat dit alle perken te buiten, het begrip van Sinterklaas wordt er niet grappiger op en na de discussie van zwarte Pieten in de ban heb IK nou zoiets van: KAP gewoon dan helemaal met Sinterklaas, want dit heeft NIETS meer te maken met een gezellig avondje, nee hoor, dit heeft alles te maken met
MEER, MEEST, GROOT, GROTER EN GROOTST.
De lol gaat ervan af en begrijp me niet verkeerd, er zijn huizen genoeg waar men meer dan genoeg geld te verteren heeft om zodoende iedereen van veel, heel veel te voorzien, maar dan nog is het geen goeie zaak om kinderen NU al met een dermate overdaad te confronteren. Nog los van het feit dat niet iedereen aan die status kan voldoen!

Het einde is zoek, op deze manier. En dat is jammer.

Schrijver: An Terlouw, 20 Nov. 2015


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

3.0 met 1 stemmen 125Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
22 Nov. 2015
Email:
hmessielive.nl
Anne, je schrijft heel treffend dat Sinterklaas steeds meer een zakelijk feest wordt, in plaats van een gezellige avond met blijde kinderen. Die handel in de maand december... Ja, dat is ook de belangrijkste reden dat wij in ons gezin het geven van geschenken nu uitstellen tot Kerstmis.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)