Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Hoe de stoppen doorsloegen

Met op de achtergrond 'The Fool on the Hill' van The Beatles

De robuuste en bruingeblakerde visserman Jelle Brandsma heeft zijn hele leven vis gevangen, net als zijn voorgeslacht. Hij viste op haring, paling, schol, brasem, kreeft, garnalen, oesters, noem maar op. Zijn ouderlijk huis stond in de arbeidersbuurt van Harlingen, waar het zwaar behelpen was. Als jongen werd hij na de lagere school door zijn vader opgeleid. Dat ging met groot gemak en beiden waren altijd trots als het ruim weer vol vissoorten lag. Dan voeren ze met een brede glimlach de haven binnen. 'Een echte visserman drinkt en rookt zware shag!', zei zijn vader altijd en dus zat hij op zijn twaalfde al aan het bier en de tabak. Zijn moeder durfde er niets van te zeggen en die schudde altijd maar met haar hoofd, vermoeid van het huishouden en haar bijbaan als huishoudster bij een chique familie aan de Noorderhaven, een notabele op het stadhuis. Op zijn zeventiende kreeg Jelle een oogje op Martha Bakker en werd hij haar vrijer. Martha was de dochter van een touwslager en kruidenier en ze woonde aan de Zuiderhaven. Haar ouders waren fel gekant tegen zijn relatie met haar, omdat hij ver beneden hun stand was. De geheime afspraken waren vaak ergens buiten Harlingen of op plekken langs de zee. Martha raakte zwanger en dus moesten ze trouwen, wat ze maar al te graag wilden. De Hervormde Kerk zat bomvol, op de vader van Martha na, die men later in zijn kruidenierszaak heeft gevonden, bungelend aan een stevig touw.

Jelle en Martha kregen negen kinderen en Jelle werkte keihard om alle monden te kunnen voeden. Na het overlijden van zijn vader kreeg Jelle zijn vissersboot 'De Goede Hoop', die hij omdoopte in 'De Gulle Lach'. Zijn zonen Sietze en Tjeerd kwamen na de lagere school bij hem het visserijvak leren en beoefenen. Zijn dochters Tjitske, Wietske en Lobke mochten doorstuderen, omdat ze een aanleg voor studie bezaten. Jelle werkte zes dagen per week van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Soms had hij niet genoeg geld om al zijn kinderen van nieuwe kleren te voorzien en huilde hij stilletjes in zijn echtelijke bedstede. Honger hadden zijn kinderen nooit, want er was altijd vis in overvloed. Op een dag kocht hij een Staatsloterijlot in de boekhandel en na de trekking bleek het opeens dat hij 1,2 miljoen euro's had gewonnen. Nadat hij met Sietze en Tjeerd enkele kruidenbitters soldaat had gemaakt, vertelde hij het grote nieuws aan Martha en de andere kinderen. Er klonk een superblij gejoel in hun arbeidershuisje. Na een grondige voorstudie kocht Jelle het statige, monumentale herenhuis aan de Noorderhaven 33. Vlak na de verhuizing overleed Martha en was Jelle in een diepe, troosteloze rouw en begon hij zorgwekkend veel te drinken. Hij struinde iedere avond van café naar café. Zijn kinderen werden opgevangen door zijn zus Wieteke. Meestal sliep hij zijn roes langs de kade van de Waddenzee uit.

Door de visquota mocht hij nog maar zoveel van die en die vis vangen en dat zat hem behoorlijk dwars, want hij draaide zelfs verlies. In 2015 gooide hij het roer om en maakte hij van 'De Gulle Lach' een oversteekboot voor toeristen, die naar Terschelling, Vlieland of Ameland wilden. De oversteekkosten waren ver beneden de veerbootprijzen en dus boerde hij uitstekend. Op een rare dag is het helemaal mis met hem gegaan. Na een nasi goreng speciaal bij de Chinees op de kade van Harlingen kreeg hij de hoofdrolspeelster van Flikken Maastricht aan boord, Angela Schijf, en hij kon zijn ogen maar niet van haar afhouden, dat had hij als tv-kijker al. Ze lijkt dan ook zo verdomde veel op Martha. Eenmaal op Ameland beland, volgde hij haar naar haar vakantiewoning en bleef hij in de struiken naar haar loeren. Hij dronk driekwart jeneverfles leeg. Rond tienen 's avonds klopte hij bij haar aan en zodra Angela de deur opende drong hij bij haar naar binnen en begon hij haar als een bezetene te kussen en te strelen. Angela gaf hem meteen een knietje in zijn kruis, maar dat deerde hem geen zak. Hij trok de kleren van haar lijf en poedelnaakt wist Angela naar buiten te vluchten, waar ze door naburige vakantiegangers werd opgevangen. Tien minuten later trof de politie een totaal verwarde Jelle aan, die zelfs geen woord meer kon uitbrengen. Sindsdien verblijft Jelle op een gesloten afdeling in de psychiatrische inrichting van Franeker en is er weinig kans op herstel. Sietze en Tjeerd hebben het vissersvak weer in ere hersteld en ze bezoeken hun vader geregeld, terwijl ze meestal gerookte paling meenemen, waar Jelle dol op is, maar wel met een meegesmokkeld oud jenevertje, ook al mag dat niet echt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 dec. 2015


Geplaatst in de categorie: psychologie

4,7 met 6 stemmen 1.424Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
harrem
Datum:
25 dec. 2015
Met Kniertje er handenwringend bij was dit een fraai stuk volkstoneel. En graag John Lanting als Jelle en Sara Kroos als Martha.

Ik wacht anders wel tot de musical uitkomt...
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
20 dec. 2015
Email:
klaassens38zonnet.nl
Tjonge, wat een triest verhaal, Joanan! Ik heb wel met Jelle te doen. Ik denk dat de goede man het overlijden van zijn vrouw Martha nooit te boven is gekomen en zich niet meer kon inhouden toen hij Angela Schijf, Martha's dubbelgangster, had ontmoet. Een dieptriest verhaal, al heb je het heel aangrijpend geschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)