Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Een nieuwe juf in Oldehove

De gereformeerde basisschool Onder de Wieken aan De Omloop in Oldehove heeft sinds enkele weken een nieuwe juf voor groep zeven. Juf Diewerke Kloosstra is geboren in Grijpskerk, waar haar ouders nog steeds wonen. Haar vader is een gepensioneerde notaris en haar moeder schrijft streekromans op een ouderwetse tiepmachine. Voor 139.000 euro heeft Diewerke een woonhuis aan de Schoolstraat gekocht, waar ze nu samen met haar partner Aukje Eyzinga woont. Aukje heeft ze tijdens haar lerarenopleiding in Kampen ontmoet en tijdens een excursie naar Giethoorn sloeg de liefdesvlam in de pan. Aukje was nog niet echt uit de kast gekomen en in het begin heel aarzelend en timide, maar daar heeft Diewerke haar snel overheen geholpen. Ze hebben hun eerste woning samen opgeknapt en ingericht volgens een landelijke stijl, waar ze beiden van houden. De originele bedstede op de begane grond heeft prachtig gedecoreerde, eikehouten deurtjes. Er hangt een antiek lampje boven hun bed en als ze de deurtjes gesloten hebben, beminnen zij elkander met vurige passie en zonder remmingen. Het kraken van de bedstede windt hen juist extra op. Toch zijn ze vaak beiden veel te moe en vallen ze elkaar omarmend meteen in slaap. Aukje staat iedere werkdag om zeven uur 's ochtends op, waarna ze na een douche in alle rust gaat ontbijten. Rond acht uur vertrekt ze in haar BMW naar Delfzijl, waar zij als lerares werkt. Meestal is Diewerke dan ook al opgestaan en praten ze nog wat met elkaar.

Ze gaan elke zondag twee keer naar de Gereformeerde Kerk aan de Wilhelminastraat. Altijd hand in hand en soms op onbespiede momenten elkaar kussend. De gemeenteleden groeten hen wel, maar helemaal lekker zit het de meesten niet, dat ze een lesbisch stel zijn en dát in hún kerk! Tijdens een huisbezoek van dominee Rutgert Denkema heeft hij tussen neus en lippen door verzocht om maar niet al te opzichtig te figureren. Nadat de dominee vertrok hebben ze meteen drie flessen wijn ontkurkt en dolle pret gemaakt. 'Stel dat ik me tot man laat ombouwen', zei Aukje, 'kunnen we er dan wel weer mee vandoor?'. Ze gierden van het lachen. 'Dat meen je toch niet echt hé?', vroeg Diewerke. 'Natuurlijk niet, meid, zo'n kliederboel laat ik er niet van maken!', antwoorde Aukje. De leerlingen van Diewerke zijn keurig opgevoed en nog vol ontzag voor hun lerares. Toch zijn er enkele jongens, die haar geaardheid hebben ontdekt en zij delen venijnige speldeprikken uit. Bronno, de zoon van bakker Hoekstra, schreef eens 'Op iedere pot past een pot!' op het schoolbord. Popke Bierenga deed iets dergelijks en hij schreef 'Gelijke polen stoten elkaar af!' op het bord. Diewerke heeft het heel rustig uitgeveegd en daarna verteld, dat de liefde tussen mensen niet altijd zwart-wit gedacht en volgens standaardpatronen voorkomt. 'Mijn partner Aukje en ik houden als man en vrouw van elkaar en het ligt aan het collectieve onvermogen om dat soms nog als afwijkend en onnatuurlijk te beschouwen!', vertelde ze haar muisstille leerlingen, die meer en meer respect voor haar kregen. Bronno was zelfs in huilen uitgebarsten en de volgende dag bracht hij een slagroomtaart voor haar mee.

Nadat Diewerke en Aukje heerlijk hadden gedineerd in restaurant 't Kleine Oestertje lopen ze opgewarmd en rozig van de rosé langs de imposante Ludgeruskerk. Terwijl ze elkaar kussen snelt er een knetterende brommer voorbij en schreeuwt iemand met een bivakmuts op 'Stelletje goddeloze hoeren!'. Aukje ziet dat het een dikke, volwassen man is, die nauwelijks door de brommer gedragen kan worden. 'Jeetjemina, wat een onbeschofte boer!', zegt Diewerke. Nauwelijks van de schrik bekomen, komen ze dominee Denkema tegen, die zijn hoed even opwipt en 'Goedenavond, dames!' zegt. De schrik wordt meteen met gniffelen opgevolgd. 's Avonds kijken ze naar de DVD 'Fingersmith' en drinken ze ieder een fles Riesling leeg. Met de taart van Bronno smeren ze elkanders lichaam in en daarna rennen ze als opgewonden Diana's achter elkander aan. Onder de douche omhelzen ze elkander ontzettend teder en dampt de ware liefde van hen af. Twee straalkachels die in elkaar versmelten. De deurtjes worden minzaam gesloten. Terwijl ze beiden in de REM-slaap verkeren wordt het woonkamerraam met een baksteen kapot gegooid. Daarna volgt er meteen een molotofcocktail en staat het huis al gauw in brand. Aukje schrikt als eerste wakker en ze schudt meteen aan Diewerke. Wanneer ze de deurtjes openen komt de rook hen tegemoet. Via de woonkamer kunnen ze niet vluchten, dus gooit Diewerke met een stoel het slaapkamerraam kapot. Eenmaal buiten zien ze hun huis door vuur verwoest worden, want de brandweer komt door onderbezetting veel te laat opdraven. 'Wilden de paarden niet van stal?', schreeuwt Aukje met een betraand gelaat. Ineens horen ze een donkere mannenstem achter zich, die zegt: 'God schiep man en vrouw, niet vrouw en vrouw!'. Er weergalmen twee schoten en Diewerke en Aukje vallen naast elkaar op de grond. De gearriveerde politie neemt boer Bierenga meteen in hechtenis en de neergeschoten dames worden in allerijl naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen-stad gebracht. Aukje overlijdt al tijdens de rit en Diewerke weet na een lange operatie te overleven. Na een revalidatieperiode koopt ze een bescheiden huisje in Grijpskerk en momenteel werkt ze parttime in de horeca en gaat ze wekelijks bij een psychiater langs.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 jan. 2016


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4,8 met 4 stemmen 911Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)