Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De onchristelijke boer van Baflo

Als het donkert in Baflo, dan hangt er een mysterieuze sfeer in het dorp, wat je in veel Noord-Groningse dorpen hebt, ook omdat er simpelweg minder lantaarnpalen staan. In zijn statige huis aan de R. Agricolastraat 2 zit de romanschrijver Bauke Bokma aan de Brand-bier, terwijl hij over zijn eiken bureau gebogen aan zijn nieuwste roman schrijft. Hij heeft onlangs de AKO Literatuurprijs gewonnen, wat zijn glimlach tijdens het schrijven verklaart. Toen de NRC hem kwam interviewen, stond hij erop om naast het standbeeld van de humanist Rudolf Agricola te worden gefotografeerd. 'Agricola was een leraar van Erasmus!', vertelde hij de journalist vol trots. Zijn nieuwste roman gaat over een eeuwenoude familievete, maar hij mag er van uitgeverij De Bezige Bij verder niets over vertellen. Niet Baflo, maar Usquert staat model voor het boek. Teveel uit de doeken doen, hindert de verkoop. Bauke is verliefd op de vrouw van boer Hero Jorwerda, die aan de Maarhuizerweg 1 woont. Zijn vrouw Liefke Jorwerda werkt al jaren als winkelbediende in Bakkerij Rutgers aan de Heerestraat. De zoon van de bakker, Rutgert Rutgers, is verloofd met Emmie Jorwerda, de oudste dochter van de Jorweda's. Dit is tegen de zin van Hero Jorwerda gebeurd, omdat die vindt dat de ouders van Rutgert niet streng genoeg in de gereformeerde leer zijn. Hij heeft nachtenlange ruzies met Liefke en Emmie gemaakt, maar tenslotte heeft hij ze kwaad genegeerd en dat kan deze stijfkop lang volhouden.

Terwijl de torenklok van de Sint-Laurentiuskerk weerklinkt, opent Bauke de gordijnen en zet hij een pot koffie. Tijdens de koffie rookt hij een sjekkie met wat groene blaadjes, waar hij zichbaar van opknapt. Na een boterham met worst wandelt hij naar Bakkerij Rutgers om een gebakje te kopen. Hij doet dit elke dag. Terwijl Liefke hem vriendelijk begroet, ziet hij dat ze een blauw oog heeft. Hij doet navraag. Ze zegt, dat ze tegen een kastdeur is aangevallen. Hij gelooft er niets van. Hij ziet hoe ze bijna moet huilen. 'Anders nog iets, Bauke?', vraagt ze. 'Ja, jou!', denkt hij. Hij geeft een galante luchtkus en hij verdwijnt met zijn moorkop. Het zonnetje schijnt en hij besluit zijn moorkop op zijn prachtig versierde balkon boven de voordeur te nuttigen. Terwijl hij de koffiekan leeg drinkt, ziet hij ineens boer Hero heel driftig achter zijn dochter aan fietsen. Hij haalt haar in en hij gooit haar met fiets en al op de grond. Bauke spuwt een slok koffie uit zijn mond. Dan ziet hij hoe Hero zijn dochter keihard in het gezicht slaat, waarna ze huilend huiswaarts gaat. Ineens valt Hero's oog op de loerende Bauke. 'Heb je het kunnen zien, smerige heiden!', schreeuwt hij. Bauke kookt van woede, maar hij reageert niet.

Die avond wordt hij steeds onrustiger. Hij kan zich niet meer op zijn roman concentreren en hij neemt een kloekmoedig besluit, hij zal de strijd met die lafhartige bullebak aangaan. Hij heeft niet voor niets de oranje band van judo, al was dat in de vorige eeuw. Voor de zekerheid neemt hij toch maar duiksportdolk mee. Hij houdt zijn fietslichten uit en om de zoveel meter neemt hij een slok jenever. Eenmaal bij de boerderij sluipt hij als een tijger door de blubber. Bij een schuur ziet hij beweging. Het is Liefke, die ijsberend een sigaretje rookt. 'Psst!', zegt hij. Ze kijkt bang in zijn richting. Dan ziet ze dat hij het is. 'Emmie moet van hem de verloving verbreken, anders dreigt hij Rutgert te vermoorden!', zegt ze, terwijl ze tegen zijn borst bescherming zoekt. Hij ziet hoe Liefke een bloedneus probeert te verbergen. Zijn kwaadheid is in stijgende lijn aan het toenemen. Ineens kust Liefke hem op de mond en trekt ze hem mee de hooischuur in. Via een houten trap liggen ze ineens in het hooi en vrijen ze als nooit tevoren, maar het gekreun verraadt hun positie en Hero komt met een riek de trap op lopen. 'Wel godver...', zegt hij, maar met een fikse trap weet Bauke hem naar beneden te trappen. Dan is het doodstil. Samen kijken ze over de rand naar beneden. Door het maanlicht zien ze hem liggen, onbeweeglijk, met de riek in zijn nek. Ze gooien hem in de gierkelder, maar ze weten dat de politie er vroeg of laat achter gaat komen, dus geeft Bauke zichzelf aan. Heel literair Nederland is geschokt door zijn gevangenisstraf. Vanuit de cel voltooit hij nog vele romans en na twaalf jaar komt hij weer op vrije voeten en trouwt hij met Liefke. De gebakjes worden door Bakkerij Rutgers geleverd, inmiddels overgenomen door het echtpaar Rutgert en Emmie, die volzwanger is van haar vierde kindje.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 feb. 2016


Geplaatst in de categorie: liefde

4,0 met 4 stemmen 108Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)