Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Gemenerik

Mijn buurman Piet is een brave man die 40 uur per week werkt bij de Praxis. Full time baan waarmee hij zijn vrouw en drie kinderen onderhoudt. Als ik ga beweren tegen andere mensen dat Piet helemaal niet bij de Praxis werkt, maar zijn geld verdiend met een paar inbraken per week, wat helemaal niet waar is en ik dus ook niet kan bewijzen, dan kan buurman Piet me aanklagen voor laster.
Ik moest hier van de week aan denken toen ik hoorde dat het openbaar ministerie in Ierland bezig was met een onderzoek om Stephen Fry, een Britse komiek, schrijver, acteur en presentator aan te klagen voor godslastering. Stel nou, was hem in een Iers tv programma gevraagd, stel nou dat de god uit de bijbel bestaat en jij, Fry, komt na je dood tegenover deze almachtige god te staan. Wat zou je dan tegen hem (de god uit de bijbel is zeker een man!) zeggen?
Het antwoord duurt een minuut of vijf, maar begint ongeveer als volgt: ‘Botkanker bij kinderen? Waar slaat dat op?! Hoe haal jij het in je hoofd een wereld te scheppen met zoveel ellende waar wij helemaal geen invloed op hebben? Terwijl wel van ons wordt verwacht dat we je elke dag weer op onze blote knietjes moeten danken voor dit bestaan.’ Kort samengevat: de god uit de bijbel is een behoorlijke gemenerik!
Je mag niet zomaar in het openbaar iemand zwart maken en beschuldigen van zaken die helemaal niet kloppen. Ik heb het even opgezocht; je kan in Nederland een maximale gevangenisstraf krijgen van 1 jaar voor lastering in het openbaar.
Je kan je voorstellen dat, zeker in Ierland waar nog een boel gelovige katholieken rondlopen, deze boodschap niet bij iedereen goed werd ontvangen. Godslastering dus. Maar als de god uit de bijbel almachtig is en de aarde in zes dagen in elkaar heeft gezet, dan is het geen laster meer. Dan is hij inderdaad verantwoordelijk voor alle goede én slechte dingen op deze aarde. Elke aanklacht van godslastering kan je dan met vertrouwen tegemoet zien. En op dag 7 zag hij dat het goed was. De gemenerik.

Schrijver: Nico Vinkenman, 25 mei 2017


Geplaatst in de categorie: wereld

4.0 met 1 stemmen 470Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)