Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Voorlezen

Voorlezen, de kinderen die nu bijna middelbaar zijn, of er net iets onder, weten maar al te goed, dat voorlezen het speciale moment was, net voor het slapen gaan, om zodoende aan iets gezelligs te denken wanneer de oogjes toe gingen. En toen ze bij mij die leeftijd hadden, was het niet eens voorlezen, maar werd elke avond mijn keel schor, van het zingen wat er van me verwacht werd. Denk nou niet dat ik een te gekke stem had, want die had ik natuurlijk niet, maar het werd geaccepteerd en getolereerd en vele liedjes passeerden de revue.

Wat later werd het voorlezen en geloof nou: je hoefde je er niet met een Jantje van Leiden vanaf te maken, want openvallende zinnen werden ingevuld door het betreffende kind. Kon je mooi de hele bladzijde overdoen. Voorlezen was een must, het hoorde zo en eigenlijk hoort het nog steeds zo. Zeker in deze roerige tijden, waarin je van heel goede huize moet komen om alle ellende die het nieuws ten beste geeft, weg te houden van de kleintjes. Dat lukt niet, dat gaat niet en de vragen komen dus vanzelf!

Maar die kleintjes moeten natuurlijk niet gaan slapen met op hun netvlies de dwazen die mensen omlegden alsof het tinnen soldaatjes waren. Ze moeten evenmin gaan slapen met het idee dat er vermiste meisjes van veertien worden vermoord, nee daar moeten kinderen niet mee naar bed gaan en al helemaal niet mee gaan slapen, tenslotte gebeurt er al meer dan genoeg in hun leventje dat danig op zijn kop kan staan.

Tentamens, examens, het in gareel lopen enzovoorts, maar ik blijf erbij dat, al komt er nog zoveel narigheid onze kamers binnen, of de brievenbus, of via de telefoon, op welke manier dan ook, laat kinderen in de waan dat ze kind zijn en mogen blijven en daarom is voorlezen, voor ze gaan slapen, een must!

Schrijver: An Terlouw, 4 jun. 2017


Geplaatst in de categorie: kinderen

4,5 met 4 stemmen 456Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Regelmatige Lezer
Datum:
8 jun. 2017
Ben het helemaal met Han eens en had het, zelfs in gedachten, niet beter kunnen verwoorden.
Naam:
Han Messie
Datum:
7 jun. 2017
Email:
hmessielive.nl
Prachtig gezegd, Anne!
Kinderen zouden zich get leed en de ellende van de wereld te veel aantrekken, als ze niet getegeld een verhaaltje met een mooie afloop hoorden,

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)