Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het snoepje van de week.

Weet je nog: die ene winkel, op de hoek van wat je toen de winkelstraat noemde? Die ene winkel die heette de Gruijter en als je daar je boodschappen moest halen, domweg omdat het de enige winkel was die daar in die straat stond, kreeg je na het afrekenen: het snoepje van de week! Voor menig kind een must, want een gratis snoepje ging er natuurlijk altijd wel in, zeker in sobere tijden!

Je sjouwde een liesbreuk aan tassen met boodschappen voor een groot gezin heel normaal natuurlijk maar je deed het, immers: het snoepje van de week was voor degene die de boodschappen deed, tassen vulde, straten uitliep, trappen opsjouwde en ze binnen op moest ruimen.

Wat je allemaal niet over had, voor dat " snoepje van de week" kun je jezelf nu nauwelijks nog voorstellen, maar wie er in die tijd ook bij was, weet precies wat ik bedoel! Als je die grappen nu uit zou halen, wordt er meteen geroepen dat: het kinderarbeid is. Misschien is dat ook wel zo, misschien was dat toen ook al zo, maar er was niemand die klaagde, nou ja bijna niemand dan.

Soms ik zelf ook wel, want ondanks dat snoepje van de week zeg ik je wel: als ik die loodzware tassen naar huis moest brengen en het had gesneeuwd, of het was gewoon koud, lagen m'n vingers er temet af. Maar je deed het, omdat het normaal was en je deed het ook voor die simpele traktatie: het snoepje van de week.

Ehhh, ik denk niet dat je daar nu nog mee aan moet komen, vandaar dat de Gruijter er niet meer is natuurlijk!

Schrijver: An Terlouw, 21 Aug. 2017


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

3.0 met 1 stemmen 65Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)