Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zwemdiploma (drama)

Het joch was op zwemles, logisch want dat is nou eenmaal heel verstandig en noodzakelijk in ons land waar nogal wat kinderen het soms niet overleven als ze te water gaan. Maar dit snel overslaand moet ik toch een wel heel bizar verhaal kwijt. Het joch op zwemles en nou weet ik: het ene kind is sneller dan het andere maar dit joch heeft sinds afgelopen week zijn eerste zwemdiploma, jawel!

Na 21 maanden zwemles maar liefst, jaja, je leest het goed en als het nou een kind was, dat traag leerde, als het nou een kind was, dat nog niet eerder water zag, als het nou een kind was....dat bang was voor water, niks hoor. Hij ging met speciale zwembandjes om met zijn ouders regelmatig naar het zwembad, voelde zich als een vis in het water, dus nee, daar lag het niet aan!

Waar het wel aan lag: een soort van sponsoring, gedaan door de ouders van de kinderen misschien? Aan onoplettendheid van de zweminstructeurs, aan wat voor zaak dan ook, maar als er één moeder het welletjes vindt, aan de bel trekt en zegt dat ze het nu wel welletjes vindt, als dan ook andere moeders in opstand komen, dan ineens wordt er actie ondernomen, dan ineens kan het joch en een aantal anderen naar het volgende badje en gaat alles in een stroomversnelling.

Dan ineens durft het joch wel degelijk in het water te springen, natuurlijk wel want dat deed ie immers allang? En dan ineens mag hij “proefzwemmen” als aanloop naar het diploma zwemmen, want ineens zijn alle ouders als één front opgestaan en hebben zich geschaard om het kind, dat klein gehouden werd maar dat groot genoeg was om zijn A diploma te halen!

Dat het joch het gehaald heeft, daar was niemand bang voor. Dat alle moeders klaar zijn met het betreffende zwembad en zijn instructeurs, is zo duidelijk als 2x2 4 is. Dat men dat daar in dat zwembad niet begrijpt is duidelijk als men de moeder van het kind waar ik het over heb, vraagt: waarom ze weg wil....21 maanden zwemles, gemiddeld vier maal per maand voor het bedrag van € 8,20 per keer.

Bijna twee jaar voor een A diploma! Als moeder het joch gaat inschrijven bij een ander zwembad en daar langs haar neus vraagt: hoe lang duurt het ongeveer voor hij zijn B kan halen, en de dame in kwestie zegt: niet langer dan drie maanden, dan begrijpt iedereen wel dat niet alleen zij opgelucht is, maar het kind ook, want bijna twee jaar les krijgen, voor dat bedrag, voelt echt aan als sponsoring van het zwembad.
En mijn antwoord na de felicitatie was: ik zou een verzoek doen voor een bepaald bedrag terug te ontvangen want dit is pure diefstal.

Maar het joch heeft zijn A diploma, al mocht het een stevige duit kosten!

Schrijver: An Terlouw, 7 okt. 2017


Geplaatst in de categorie: sport

5,0 met 1 stemmen 509Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
7 okt. 2017
Email:
hmessielive.nl
An, dit doet mij denken aan mijn eigen zwemleertijd. Als jochie van 11, 12 jaar leerde ik het ook heel langzaam. Het kwam door een gebrekkige slag, misschien ook door mijn autisme, dat toen nog niet ontdekt of misschien wel miskend was.
Ik heb er 17 maanden over gedaan en met vrij zwemmen onder toezicht van mijn vader leerde ik eigenlijk nog meer dan van de badjuffies.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)