Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De beer van Beerze

In Ommen en omstreken wordt Richard Braakland 'De Beer van Beerze' genoemd, omdat hij 260 kilo weegt en uiterst behaard is. Bovendien gromt hij voortdurend als een beer. Dat hij al jaren diep in het bos woont, werkt ook mee aan zijn legende. Richard laat zich maar weinig zien en hij is grotendeels zelfvoorzienend. In zijn moestuin verbouwt hij allerlei soorten groenten en de meest verrukkelijke aardappelen. Hij heeft geen jachtvergunning, maar hij vangt wel eens een konijn of een patrijs, die hij dan met verse kruiden bereid. In zijn stamcafé 'De Vrolijke Bok' zit hij vaak in een donkere hoek te mijmeren en dichtregels te schrijven. Hoe aangeschoten hij vaak ook is, hij weet altijd weer op zijn oude brommer zijn mistroostige caravan te bereiken. Het schijnt dat hij in wezen miljonair is, maar als natuurmens kan hij in een herenhuis niet aarden. Hij doet wel eens wat klusjes voor de rijke barones en weduwe Sylvia Spoelstra, die zijn allerbeste vriendin is, omdat ze hun voorliefde voor de Nederlandse poëzie met elkaar delen. Sylvia en Richard publiceren geregeld gedichten op Gedichten.nl en ze bespreken elkanders inzendingen onder het genot van oude cognac en sigaren.

Vorig jaar werd Richard verdacht van een inbraak in de cafetaria 'Snack On', waar hij openlijk ruzie had gemaakt met de eigenaar Wim Vetjes, die hij een blauw oog had bezorgd. De politie had hem in zijn caravan opgezocht, maar de agenten waren enorm bang voor hem, want overal heeft hij wapens staan en hangen. Hij greep zelfs naar een ploertendoder. Voor dat blauwe ook kreeg hij wel een berisping, maar hij had niets met de inbraak te maken, waardoor de politie hem een fles whisky schonk. Richard heeft die fles toen aan Wim gegeven en zijn excuses aangeboden. Sindsdien is hij weer vaste klant in de snackbar. Hij is de enige die steevast vier Kwekkeboomkroketten voor zichzelf bestelt, inclusief een beker pindasaus. Meestal zijn ze al op voordat hij bij zijn caravan terug keert. De laatste tijd gaat het bergafwaarts met Richard en drinkt hij meer dan goed voor hem is. 'Alles voor de kunst!', zegt hij dan tegen Sylvia, die ook niet vies van alcoholische overdaad is. Soms schrijven ze samen gedichten en versturen ze die na lang geneuzel, wikken en wegen. Soms zijn ze samen zo blij over hun resultaten, dat ze samen de liefde bedrijven. Sylvia bakt dan eerst een pond kogelbiefstuk voor Richard en ze geeft hem een Viagra-pil met een glas rode wijn. Dat werkt nog steeds. Vanwege zijn gewicht ligt Richard altijd onderop en is Sylvia de vurige paardrijdster. Richard weet niet dat Sylvia die passiemomenten stiekem op film vastlegt. Hij waant zichzelf volkomen onbespied, wat uiterst belangrijk voor hem is.

Het gaat geheel mis met Richard en hij dwaalt stomdronken rond in de bossen rondom Ommen. Hij had een poëzieprijs gewonnen, maar dat werkte gek genoeg averechts op zijn gestel. Hij werd er hartstikke depressief van. Nu weet hij het zeker, hij is een beer! Terwijl hij van een broodje zalm smult, strompelt hij over de kronkelige bospaden. Ineens komt hij een dame met haar aangelijnde poedel tegen. Hij begint wild te grommen en in een flits trekt hij haar strakke rok naar beneden en daarna haar satijnen slipje. De geschrokken vrouw gilt heel Ommen bij elkaar. Hij vlucht vliegensvlug weg. Sylvia vangt hem op. Terwijl zij koffie gaat zetten, klapt hij haar laptop open en ziet hij meteen de filmbeelden van zijn seksbelevenissen met Sylvia. Hij is woedend en in een vlaag van verstandsverbijstering wurgt hij zijn geliefde Sylvia, terwijl die niets kwaads met die filmbeelden bedoelde. Daarna heeft hij zo'n enorme spijt, dat hij zichzelf met een dik touw aan de kroonluchter in de brede gang verhangt. Een groot wonder dat die kroonluchter is blijven hangen. De vrouw uit het bos heeft de politie gealarmeerd en door het signalement van de dader komt de politie al gauw bij de villa van Sylvia terecht. Ze zijn werkelijk volkomen verbijsterd door de sinistere aanblik, die ze daar aantreffen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 januari 2018


Geplaatst in de categorie: rampen

3.3 met 3 stemmen 73Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)