Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Twitterheroïek

Voor Erik Vlinderhoed is het dagelijkse leven nogal klein en weinig spectaculair, althans, zo op het eerste gezicht. Hij werkt al tientallen jaren in een kaasfabriek, waar hij 'de stille' wordt genoemd. Hij kan wel praten, maar hij ziet de zin er niet meer van in. 'Het is allemaal rationele herhaling en zielloze napraterij!', vindt hij. Het monastieke silentium vindt hij zo gek nog niet. Zijn collega's brullen vaak tegen elkaar over 'wijven scoren', 'bekeken voetbalwedstrijden' en 'bierrecords verslaan'. Hun vocabulaire is nogal beperkt, net als hun interessepakket. Je kunt het misschien niet geloven, maar als Erik over het werk van Vincent van Gogh begint te praten, vragen ze van welke voetbalclub deze Vincent is. 'Van FC Arles', zegt Erik dan stevig geïrriteerd, om daarna weer stevig in zijn zwijgen te verharden. De Beemster kaas vindt hij nog steeds de lekkerste, die er bestaat en zijn koelkast puilt er dan ook mee uit. Dat is zo het voordeel van in een kaasfabriek werken. Erik is nogal een eenling, al is dat niet helemaal uit vrije wil, want hij heeft aangeboren, autistische kenmerken, die er niet om liegen. Bij te nader contact met mensen raakt hij in paniek en in de war. Zijn contact met de dochter van bakker Tjeerd Zoetekauw is een verhaal apart.

Op zijn rommelzoldertje heeft Erik zijn Apple-computer staan, waarmee hij 's avonds contact met de buitenwereld maakt. Die vorm van contact maken is veilig voor hem en dan durft hij zichzelf wel helemaal bloot te geven. Sinds enige tijd twittert hij ook, al snapt hij niet echt hoe alles allemaal werkt. Op die manier dient hij o.a. Donald Trump en Mark Rutte van snedige repliek. Zijn retweets zijn zo vlijmscherp en goudeerlijk, dat hij inmiddels bij de FBI en de AIVD op de zwarte lijst staat. Terwijl hij 's ochtends op de fiets naar zijn kaasfabriek gaat, wordt hij gevolgd door een geblindeerde auto. Hij heeft niets in de gaten. Hij ergert zich aan zijn lekgelopen achterband en de regen, die zijn handen geselt. De geheime diensten zien hem inmiddels als een grote anarchist en een potentiële moordenaar van presidenten als Trump en Rutte. Geheime agenten slaan wel vaker de plank mis. Dát zijn pas enge types! Nadat Erik zijn fiets bij de fietswinkel heeft laten repareren, fietst hij naar zijn prille geliefde Erika Zoetekauw, die hem als geen ander begrijpt. Zij zet zoete kruidenthee voor hem en ze presenteert hem een gevulde koek van roomboter. Hij smelt helemaal weg bij haar. Terwijl zijn hoofd in haar schoot ligt en haar zalige borsten boven zijn ogen bungelen, geven ze elkaar een vette mondkus. Het begint overal in Erik's lijf te kriebelen. Maar net als de hoofdpersoon in 'De Avonden' van Gerard Reve rent hij er snel vandoor.

Thuis bakt hij drie eieren en gooit hij er een halve fles Heinz op leeg. Dat slubbert hij op. Daarna verschanst hij zichzelf op zijn zolderkamertje, waar hij weer supergeniale, diepdoortastende, zwaar ondermijnende tweets naar Trump en Rutte stuurt. Wanneer Erika belt, doet hij de telefoon uit. Bier na bier gaat door zijn dorstige keelgat. Hij raakt beneveld en hij ploft op zijn bed neer. Te moe om zijn kleren uit te doen. Even is er serene rust, maar rond twee uur 's nachts schrikt hij wakker van een zwaar ronkend geluid en een felle schijnwerper, die in zijn slaapkamer schijnt. Even later hoort hij het gerinkel van een kapotgeslagen ruit en daarna staat hij al gauw oog in oog met een geheimzinnige, uiterst gevaarlijke commando, die hem begint te martelen en te ondervragen. 'We are watching you, big loser, don't do anything wrong anymore or I will come back!', zegt de botte bullebak en imponerende bodybuilder. Om de zoveel tijd komt die vrije wil kraker inderdaad terug en Erik begint helemaal af te takelen. Uit angst twittert hij alleen nog lieve woordjes naar mooie actrices en naar Erika, één van zijn trouwste volgers. Totdat hij die tirannie spuugzat was en hij Trump en Rutte helemaal de huid wist vol te schelden! Dat was na zijn ontmaagding met Erika. Daarna is er niets meer van Erik vernomen en tot nu toe blijft zijn verdwijning een groot raadsel. Ook het laatste twitterbericht van hem aan Erika 'Ze zijn nu weer binnen en ze gaan me vast' heeft geen nadere aanwijzingen opgeleverd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 januari 2018


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.0 met 5 stemmen 712Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)