Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Nederlanders en Vlamingen

De Nederlanders vinden het Vlaams grappig, en de Fransen lachen met het Belgisch Frans dat verschilt van de taal van Parijs, zowel wat woordkeuze als accent betreft.

Voor 1914, toen mijn grootvader school liep, was er in het Vlaams landsgedeelte enkel Nederlandstalig onderwijs in dorpsschooltjes.

Rond de jaren 1913 verklaarde de toenmalige primaat van België, Kardinaal Mercier, dat het Nederlands niet geschikt is voor wetenschappelijk onderzoek. In datzelfde jaar kreeg professor Kamerlingh Onnes uit Leiden de Nobelprijs voor natuurkunde, en die man publiceerde in het Nederlands!

In de middelbare school (enkel voor 12 tot 18 jarige jongens van wie de ouders genoeg geld hadden) werd mijn grootvader gestraft wanneer hij durfde Nederlands te praten met zijn medestudenten. Men mocht enkel Frans praten. De straf bestond er in dat er een bordje om zijn hals werd gehangen. Op het bordje stond geschreven: J’ai parlé le flamand (Ik heb Vlaams gesproken). Hij raakte enkel van dat bordje af indien hij een klasgenoot aanwees die ook Nederlands gesproken had. Hij heeft mij verteld dat hij nooit iemand verklikt heeft, dus dat bord bleef 12 dagen om zijn hals hangen, en toen werd het om de hals van een ander gehangen want een leraar had een andere leerling betrapt op het spreken van Nederlands.

In die tijd was gewoon alles in het Frans, ook het gerecht. Er zijn zeer vele Vlamingen veroordeeld zonder dat zij de rechter of zelfs hun advocaat begrepen.

Godfried Bomans schreef ooit dat de Nederlanders zich warmen aan een vuur waaruit de Vlamingen de kastanjes hebben gehaald, want dank zij de Vlamingen is het Frans niet opgerukt tot Breda en verder.

Vele volkeren kunnen iets leren van België want nooit is de discussie tussen Vlamingen en Walen ontaard in een burgeroorlog.

Nou ja, één keertje maar, toen ik in 1960 als negenjarig jongetje samen met mijn broertjes op het Belgische Noordzeestrand een zandkasteel gebouwd had en drie Waalse jongetjes het kapot maakten en grinnikend in het Frans zeiden: Ces flamands, ils sont tellement cons! (Die Vlamingen, wat zijn het toch domme klootzakken).
Mijn broertjes en ik hebben toen die Waalse kereltjes afgerammeld.

Schrijver: Dirk Vleugels, 19 februari 2018


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.3 met 3 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)