Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Op Bali gaan wij Nieuwjaar 1940 vieren!

Volgens de Balinese kalender zal zaterdag 17 maart 2018 de eerste dag van het jaar 1940 zijn. Deze feestdag wordt Nyepi genoemd.

Nyepi begint bij zonsopgang op zaterdag 17 maart en dat feest wordt in stilte gevierd: geen licht maken, geen lawaai, geen TV, geen radio, geen muziek, niet koken, ramen verduisteren met karton, kortom, algehele stilte en thuis blijven.
Niemand mag zijn huis uit en dat gaat duren tot de volgende dag bij zonsopgang (zondag 18 maart). Toeristen mogen hun hotel niet verlaten en de ramen van hun kamer worden verduisterd.

De TV zendt geen programma’s uit. Zelfs de luchthaven wordt gesloten, dus geen vliegtuigen mogen landen op Bali, de zeehavens worden gesloten, geen ferry boten mogen aanleggen in een Balinese haven, kortom, Bali wordt totaal afgesloten van de wereld.

Wanneer de avond valt moet ik de ramen verduisteren omdat mijn computerscherm natuurlijk oplicht en dat mag niet. Geen straaltje licht mag naar buiten schijnen. De Nyepi-patrouille kan een boete opleggen van een miljoen Rupiah (59 euro) en/of ze gooien met stenen naar je huis als je de regels niet gehoorzaamt.

Die patrouille is door de Hindoe hogepriesters onzichtbaar gemaakt voor de kwade geesten die tijdens de periode van stilte het eiland bezoeken. Die mannen wandelen in elke wijk in groepjes van vier om te controleren of de bevolking de regels naleeft

Als nu die kwade geesten geen licht zien, geen kooklucht ruiken en geen mens op straat zien denken zij dat Bali onbewoond is en gaan weer weg.

Kooklucht is niet toegestaan, dus ik zal een voorraad broodjesmaaltijden moeten inslaan.

Er zal dus een heerlijke stilte heersen op Bali. Geen mens op straat, geen auto’s, zelfs geen fiets en geen pollutie van autogassen. Enkel de vogeltjes die fluiten en een enkele blaffende hond.

Maar het mooiste schouwspel zie je natuurlijk ‘s nachts. Er is tijdens Nyepi geen lichtpollutie. Plots zie je een hemel die krioelt van de sterren. Het maakt je blij en heerlijk rustig, tevreden met de wereld. Je heft een glas bier op naar het uitspansel bij wijze van groet en je denkt: daar komt de aarde en alles wat er op leeft vandaan. Wij zijn allemaal sterrenstof, geboren uit supernova’s.

Schrijver: Dirk Vleugels, 4 maart 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)