Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Storingen van heel ver weg!

Bij het naar bed gaan, valt mijn oog op de wekker, wat raar, want immers had binnen de klok hele uren geslagen en stond de tijd op de wekker zo’n vijf minuten eerder. Er verder niet bij nadenkend, offe eigenlijk toch wel, want eega zegt: de tijd klopt niet! Het was hem ook opgevallen en ik zeg dan nog: misschien heb je de klok binnen te ver opgeschoven?

Dat was niet zo en we tasten in het duister wat de tijden op onze wekkers aangaf, maar dat duurde slechts twee dagen! Het was al opgevallen dat de maandelijkse sirene, ofwel de test van die loeiapparaten niet geklonken had op de eerste maandag van de maand, maar gisteravond op het nieuws bleek ineens dat er helemaal geen rare dingen gebeurden in ons stulpje, welnee!

Ergens in Verweggistan is een malloot bezig geweest die ervoor zorgde dat bij ons in het kleine maar mooie Nederland, veel apparaten, waaronder onze wekkers, maar ook de digitale instelling van de maandelijkse test van de sirene een aantal minuten was opgeschoven! Het moet toch niet gekker worden?

Dat ze van heel ver weg, dus in staat zijn, om wekkers in Capelle en een groot deel van Nederland van slag kunnen laten zijn!? In feite zou dit de mens nog angstig maken ook, want zoveel mensen zijn er niet meer, die een enorme bellen-wekker naast hun bed hebben staan, nee, de meesten van ons, hebben wekkers die aangesloten zijn op het lichtnet, ofwel een draadje met een stekker en die steekt dan weer in het stopcontact!

Het blijft vreemd, naar ook! En heel even piept mijn hoofd terug naar vroeger, toen ik m’n vader vroeg: waar komt nou de muziek vandaan, vader zei: er zit een mannetje in de radio.....het heeft lang geduurd voor ik wist dat dit niet kon, maar ik denk nu toch sterk aan: vreemde wezens die in staat zijn, de boel hier dusdanig op z’n kop te zetten dat we met recht kunnen zeggen:

De digitale snelweg heeft een vlucht genomen die zijn weerga niet kent, en ik beken, erg veilig klinkt dat niet!

Schrijver: An Terlouw, 7 maart 2018


Geplaatst in de categorie: internet

1.5 met 2 stemmen 368Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
9 maart 2018
Dirk, bedankt voor je uitgebreide uitleg, maar ik wil toch even reageren! Namelijk op het nieuws werd uitgebreid gesproken over de misstanden in dit hele gebeuren en er werd tevens duidelijk gesproken over de “ digitale snelweg” vandaar dat ik dat eveneens vermeldde!
Naam:
Dirk Vleugels
Datum:
8 maart 2018
Die storing heeft dus niks te maken met de "digitale snelweg"
Naam:
Dirk Vleugels
Datum:
7 maart 2018
Sommige digitale klokken werken met een kwartskristal. Dat kristal krijgt een frequentie als je er elektrische spanning op zet. Door die frequentie in te delen, kan je 1 seconde afmeten en zo het klokje aandrijven. Andere digitale klokken moet je aansluiten op het elektriciteitsnet, in het stopcontact steken dus. Zij maken gebruik van de frequentie van het hoogspanningsnet. Het is bij die laatste soort klokken dat de problemen opgedoken zijn.

Het Nederlandse hoogspanningsnet maakt deel uit van wat het Continental European Power System heet, een geïnterconnecteerd systeem dat zich uitstrekt van Portugal tot Polen. In januari zijn er problemen opgedoken bij een netbeheerder in Zuidoost-Europa, met verstoringen in de frequentie tot gevolg.

Het Europese net draait op een frequentie van 50 hertz (Hz), dat betekent dat de spanning op het net 50 keer per seconde verandert. En dat geeft "impulsen" aan die digitale klok. Door de storing was de frequentie op het net de afgelopen weken LAGER dan 50. Daardoor tikten de wijzers minder snel en versprong de klok trager. Vandaar de vertraging bij al uw klokken in huis die werken op het elektriciteitsnet.

Die frequentie van 50 Hz op het net is een conventie, een afspraak van de Europese netbeheerders die geldt van Noorwegen tot Portugal, van Italië tot Zwitserland. Al die hoogspanningsnetten zijn met elkaar verbonden. Als er ergens een probleem opduikt, heeft dat overal gevolgen.

De klok manueel opnieuw juist instellen, helpt niet. Die digitale klokjes volgen de frequenties van het net. Als die frequentie lager blijft liggen dan de afgesproken 50 Hz, gaat de klok automatisch weer trager verspringen. Iets waar je zelf dus maar weinig vat op hebt.
Naam:
A. Steios
Datum:
7 maart 2018
Hallo, hallo, wie stinkt hier zo?
Het is het mannetje van de radio!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)