Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Godsdienstwaanzin en de nare gevolgen

Op 23 mei 2018 werd de sombere documentaire 'De Hoofdvrouw' van Hester Overmars uitgezonden op NPO2. Daarin reconstrueert de 38-jarige Marijke Folkerts het compleet gestoorde levensverhaal van haar moeder Aagje Folkerts. Dit gebeurt via gesprekken met haar vader en andere familieleden en oud-sekteleden.

Het is werkelijk hartverscheurend om te zien hoe de verkeerde daden van haar moeder Marijke dreigen te vernietigen. Marijke toont zichzelf op haar meest emotionele momenten, waardoor ik haar automatisch wilde troosten, zo echt kwamen de televisiebeelden op mij over. Zelden zie je een documentaire van zo'n hoge kwaliteit, qua psychologische inhoud en filmische uitvoering. Soms zie je alleen Marijke, met op de achtergrond enkel hemels wit licht. Alsof ze al was gaan hemelen of alsof ze in een isoleercel zat, wat gezien de dingen, die zij moet verwerken, niet eens zo'n extreme gedachte is. Het is een groot wonder dat zij al die narigheid heeft overleefd.
Maar vraag niet hoe, want de depressiviteit spat er vanaf, bijna de hele film lang. Marijke schildert en dat werkt therapeutisch voor haar. Meestal schildert ze enge, sinistere, gebroken, diepverwonde, bloedige geestgezichten van zichzelf.

Toen Marijke acht jaar was, heeft haar moeder Aagje haar verlaten, omdat ze in de ban kwam van ene Sipke Vrieswijk (1928, Wouterswoude), die zichzelf een profeet waande. God sprak tot hem en hij praatte recht wat krom was. Zijn overredingskracht was erg groot en dus trapten enkele mensen daar in, waaronder Marijke's moeder. In feite runde de valse profeet een sekte en indoctrineerde en vergiftigde hij zijn aanhangers. Bijbelteksten werden uit hun context gehaald en ter vergoelijking van wandaden misbruikt. Als een moeder haar kind op haar achtste in de steek laat, dan beschadigt die haar kind daar voor de rest van het leven mee. Die pijn van de afwijzing en verlating gaat zieldiep. 'Zonder moeder kun je niet leven en kun je niet sterven', schreef Hermann Hesse. Marijke's vader hield zielsveel van Aagje en hij wil haar niet veroordelen. Geleerd uit de bijbel. Zijn emoties onderdrukkend. Zelfs niet toen hij ontdekte, dat Aagje de lievelingsvrouw en minnares van Sipke was. Aagje en Sipke gingen in de duurste hotels en restaurants uit eten, wat allemaal door Sipke's aanhangers werd betaald. Volgens Sipke moest Aagje leren hoe het is om een koningin te zijn. Ondertussen profiteerde hij als nepkoning lekker mee.

Marijke is een gedreven kinderarts en ze heeft drie kinderen. Op het eerste gezicht lijkt alles picobello, maar onderhuids vreet er een gruwelijk monster aan haar ingewanden, geest en ziel. Het monster van het walgelijke verleden van haar huichelachtige, godsdienstgestoorde, moederloze moeder. De moedeloosheid gaapt in iedere mimiek op Marijke's gelaat. Haar getormenteerdheid is adembenemend om te zien. Het zijn werkelijk 70 fenomenale en uiterst pijnlijke minuten. Van de geïnterviewden wordt ze ook niet echt veel wijzer, daar die standaardopmerkingen en zelfbeklagopmerkingen maken. Er omheen draaien. Zoals godsdienstgestoorden zo goed kunnen.
Eén bekende wel boos te zijn op Aagje, maar wat koop je daar nu voor. Alles wordt bedekt onder de mantel van nepliefde. Een tante raadde Marijke het af om er een film over te maken. De doofpot zou zogenaamd beter zijn! Amahoela! Marijke heeft gelukkig doorgezet, want het resultaat is verbluffend overtuigend. Vooral gezien het onrecht dat Marijke door Aagje is aangedaan. De sekte van Dracula Sipke kocht het voormalig klooster van de Zusters van Liefde in Velddriel. In die tijd was de sekte-aanhang nog groot. Geilaard Sipke besloot overdag al wie hij de aanstaande nacht in zijn bed wilde hebben. Tijdens zogenaamde ingevingen van de Heilige Geest betastte hij openlijk de borsten van de vrouwen om ze te keuren. De lekkerste borsten wilde hij dan 's nachts in zijn bedstede hebben. En deze verwende dwingeland kreeg dat nog voor elkaar ook. Omdat hij zo mooi het evangelie wist te verdraaien. En hypnotiserende 'godsdienst' met erotiek vermengde. Een onweerstaanbare combi toch!

Maar op een gegeven moment ging de seksueel gestoorde Sipke de mist in, omdat hij openlijk aan seksueel misbruik van kinderen ging doen en zijn volgelingen moesten daar aan meedoen, wat zij inmiddels volop gebrainwasht klakkeloos opvolgden. Terwijl de kinderen seksueel misbruikt werden, speelde iemand vrolijke deuntjes op de gitaar. Getver, wat een in- en inzieke kliek naarlingen en misdadigers! Er lijkt wel een demonisch pact tussen godsdienst en kindermisbruik te bestaan. Nogmaals, van mij mogen álle godsdiensten en religies vandaag nog de prullenbak in! De weegschaal gaat duidelijk bij de negatieve gevolgen ten onder.

De waanzinnige Sipke ging nog met Aagje naar Israël om daar zijn imperium voort te zetten, wat faliekant mislukte. Hij eindigde in een schamel huurhuis in Nederland en in 1997 werden Sipke en Aagje in Sussex gearresteerd. Beiden kregen TBS met dwangverpleging. Aagje woont inmiddels weer in de vrije samenleving. Aan het einde van de documentaire is er een gesprek van Marijke met Aagje. Marijke wordt overmand door emoties en trekt het bijna niet meer. Aagje zegt dat God haar haar fouten heeft doen inzien en dat ze door boetedoening weer aangenomen is. Je ziet hoe Marijke nogmaals in haar ontkennende moeder wordt teleurgesteld. Er is nog steeds dat zalvende, godsdienstige praatje, dat al het verkeerde bedekt. Aagje neemt nog steeds geen verantwoordelijkheid voor de vreselijke misdaden, die ze heeft begaan. Ze kan dan ook niet zien hoe haar moedige dochter Marijke wel een geweten heeft en wel eerlijk het kruis op haar schouders neemt. De God van Aagje bestaat niet en is een loos verzinsel. Wederom laat Aagje haar zo integere dochter botweg in de steek. Het residu is zeer bedroevend. De documentaire eindigt terecht in diepe mineur.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 mei 2018


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.2 met 4 stemmen 1.764Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Esther Steuerwald
Datum:
18 december 2020
De hoofdvrouw in 2018 gezien en had zo te doen met Marijke. Heb zojuist het boek Hannelore het meisje uit de sekte gelezen en stuitte weer op deze dokumentaire en weer bekeken. Nog steeds helemaal aangedaan door Marijke. In het boek wordt de gestoorde moeder van Marijke beschreven. Hoe kun je hier als dochter ooit vrede mee krijgen. Hoe heeft die geperverteerde Vrieswijk dit allemaal kunnen bewerkstelligen. Goed dat hij niet meer leeft.
Naam:
Willem van den Berg
Datum:
6 februari 2020
Email:
willemvdberg1hotmail.com
Zie www.misbruikindekerk.nl
Naam:
Ralameimaar
Datum:
1 juni 2018
Joanan Ik ben blij met (sommige) van je verslagen, zodat ik eea kan bekijken op uitzending gemist. Dit is een heel indrukwekkende film. Heb een opmerking over de stemmen. In het geschreven commentaar bij de film kun je lezen dat alle stemmen echt zijn. Behalve die van de moeder. Die is dus door een toneelspeler ingesproken. In deze stem denk ik wel veel verdriet en berouw te voelen, maar als die stem niet echt haar moeders stem is.....
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
28 mei 2018
Blijkbaar een hot item gezien de vele lezers. Ik wist contact te leggen met Hester Overmars en zij bedankte mij voor mijn inzet en ze zal Marijke zeker op de hoogte brengen van mijn inbreng, maar wel persoonlijk, om haar eventueel na lezing direct te kunnen bijstaan.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
27 mei 2018
Misbruik ligt het meest op de loer bij gemeenschappen die ofwel teveel en te strenge seksuele taboes prediken ofwel die juist geen enkele taboes meer hanteren. Les extrêmes se touchent. Balans is het antwoord. Sommige grenzen moet je wel in stand houden in een gemeenschap. Seks tussen volwassenen en kinderen is daar één van.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)