Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vertrouwen en geloven

Wanneer weet je nou als iemand liegt, of netjes gezegd de waarheid niet zegt? Niemand weet het, ik weet best dat mensen liegen, dat kinderen daar eigenlijk al mee beginnen, een leugentje om bestwil, of bang zijn voor straf? Wie zal het zeggen, ik heb geen idee. Nou zijn ook wij, als ouders geconfronteerd geweest met opgroeiende kinderen die van liegen een hobby maakten. Ook ik als moeder, geloofde altijd mijn kroost. Dat dit niet slim was, kwamen we achter toen het bijna te laat was voor de relatie, maar door nachtenlang praten, kwamen we die tsunamie ook te boven!

We maken een jump in de tijd, worden opnieuw geconfronteerd met een kind, welliswaar niet van onszelf, wat van liegen een hobby heeft gemaakt, op alle gebieden werd hij geholpen, op alle fronten werden hem handreikingen gedaan, hij kon zelfs onderdak bij een familielid, ook al helemaal geweldig maar als je dan denkt dat: alles goed zou komen, dan is dat niet zo!

De aard van het beestje veranderde niet, oh hij deed zijn best, maar hoe langer hij onder het andere dak vertoefde, hoe meer de leugens de overhand kregen. Wanneer hij ter verantwoording geroepen werd, was de verklaring: ik kan niet tegen de regels! Nee, net over de twintig jaar en dan niet met regels om kunnen gaan, dat ging te ver!

Bijna zouden daar ook scheuren ontstaan in de relatie, maar op tijd en met veel praten, zijn ogen geopend, is besloten dat het kind, want dat is het dus nog steeds, terug moet naar zijn ouders, hij ging, is er nu nog steeds en of er in dat gezin nou van liegen een gewone zaak gemaakt wordt, geen idee. Dat het hard is om deze actie te ondernemen, is vast en zeker, maar: er zijn nog drie kinderen in het gezin die, als ze doorkrijgen dat je wegkomt met leugens dan zijn er veel meer mensen de pineut!

Wanneer een kind begint met liegen, is er misschien nog te corrigeren, maar: als een kind op deze leeftijd winst denkt te behalen door van liegen en “ geen regels te verdragen” een hobby te maken, dan is er duidelijk sprake van het missen van een chromosoom! Triest, zeer triest dat daar jaren voor nodig zijn om erachter te komen dat niet alles vanzelfsprekend is!

Schrijver: An Terlouw, 7 februari 2019


Geplaatst in de categorie: kinderen

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 122Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jikke den Hollander
Datum:
9 februari 2019
Het zou handig als er bij de geboorte een gebruiksaanwijzing bij zat. Dan weet je waar de knelpunten zitten. Helaas is dat niet zo. Niet iedereen kan een kind opvoeden. Zelf heb ik mijn best gedaan, maar ook ik zal fouten gemaakt hebben

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)