Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vrij

‘Wanneer kun je zeggen dat je echt vrij bent,’ vroeg de leergierige leerling aan zijn meester.
‘Oei’, zei de meester, ‘dat is een moeilijk te beantwoorden vraag. Kun je zeggen dat je vrij bent als je je niet afhan-kelijk opstelt ten opzichte van dat wat anderen voor je hebben beslist of bedacht? Misschien. Ben je vrij als je niet klakkeloos doet wat de massa doet zonder nadenken? Misschien. Zoals lemmingen die zich en masse de afgrond instorten. Of doen ze dat om juist van iets bevrijd te zijn? Misschien. Misschien ben je vrij als je niet als een schaap gedachteloos achter de kudde aanhobbelt. Maar, zul je zeggen schapen zijn kuddedieren en doen dat omdat ze zijn wat ze zijn.
Ook mensen zijn voor een groot deel kuddedieren, maar hebben altijd de keuze om daar al of niet aan toe te geven. Helaas vinden de meesten het vaak gemakkelijk om de groep te volgen. Ook al voelen ze dat er dingen zijn die niet kloppen. Misschien is een belangrijke vorm van vrij zijn, dat de mens zelf nadenkt en in zichzelf de keuze durft te maken om van de groepsregel af te wijken. Iets wat moeilijk is, vaak wordt je dan niet meer geaccepteerd, maar het belangrijkste is dan wel, dat je jezelf hebt omarmd. Dan mag je jezelf vrij noemen. Ook al sta je dan alleen, wat niet altijd prettig is, toch sta je sterk, want je hebt jezelf niet verloochend.
Misschien is dat de ultieme vorm van vrij zijn.’ De leerling begreep het en wist dat hij nog veel moest leren om vrij te zijn. De meester memoreerde dat op een dag als vandaag, deze 5de mei, weer duidelijk werd voor veel mensen wat vrij zijn betekent en dat vrij zijn soms duur wordt betaald. Het vrij zijn, is een keuze die een ieder voor zichzelf kan en heel misschien wel moet maken.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 4 mei 2019


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.0 met 1 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)