Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

ONZE LEEUWINNEN

Onze voetbalvrouwen gaan vrijdag aan het WK voetbal beginnen – onze leeuwinnen.
En ik zal u eerlijk zeggen ik heb er gewoon zin in – eindelijk weer eens een normaal potje voetbal waar je je als normale burger mee kun identificeren. Gewoon een heerlijk potje voetbal dat nog gespeeld wordt om te winnen, niet om niet te verliezen. U snapt vast wel wat ik bedoel. Misschien heeft u de finale van de Champions League* ook gevolgd, nou dan hoef ik verder niets meer uit te leggen, maar ik doe het lekker toch voor de dames en heren, die er bij in slaap zijn gevallen. Jongen, jongen, meisje, meisje, wat was me dat toch slecht. Zelf heb ik ook gedeelten niet helemaal meegekregen, want ja ook mijn gedachten dwaalden af. Waar naar toe?

Naar de jaren zestig toen we nog na schooltijd soms op het plein bij het gymlokaal voetbalden. Er kwam dan zo af en toe een leuk meisje van de openbare lagere school kijken. De jongens uit de kern van het dorp kenden haar en als ze vroeg of ze mee mocht doen, mocht dat na enige aarzeling. Die aarzeling begrijp ik achteraf maar al te goed, want eerst dacht je nog verdorie die meid kan best wel een balletje trappen en na een poosje bleek dat ze gewoon een van de besten van ons was en bij latere voetbalsessies werd ze dan ook gevraagd om in ons team te komen. Natuurlijk was zij een uitzondering; de meisjes voetbalden niet. Maar toen als jongetje van een jaar of negen, werd het me al duidelijk dat vrouwen en voetbal best wel eens een goeie en fraaie combinatie zou kunnen worden en dat er veel toekomst in zou kunnen zitten.

Eerder op die Champions League avond, werd de uitzwaaiwedstrijd tussen de meiden van Nederland en Australië gespeeld. Een werkelijk prachtige wedstrijd. Heerlijk voetbal met twee teams die er echt iets van wilden maken – smullen. Dames die echt liefhebbers zijn van het spel, omdat het geld nog niet alles overheersend is; voor zo lang dat duurt.

Zelf heb ik de opkomst van het Nederlandse voetbal bewust meegemaakt. Feyenoord, een team van schoppers met Theo ‘de tank’ Laseroms, ‘IJzeren’ Rinus Israel en nog enkele van die boefjes en slechts enkele echte voetballer als Coen Moulijn , Willem van Hanegem en Kindval. Eerlijk is eerlijk zij waren de eersten die de Europa cup I wonnen voor Nederland – zij zetten ons op de voetbalkaart. Daarna kwamen de echte voetballers naar voren, Sjaak Swart, Piet Keizer, Klaas Nuninga, Johnny Rep, de gebroeders Mühren en natuurlijk de onovertroffen Johan Cruijff. Ajax was een ploeg met veel meer echte voetballers, ook nu is dat nog steeds zo. Helaas ook zij raakten het spoor bijster. Het geld ging de voetbalwereld regeren en kapot maken. Het is een wonder dat Ajax de laatste jaren weer een beetje aan de weg timmert. Helaas zal vermoedelijk al het grote talent weer worden opgekocht en zal de middelmatigheid weer gaan regeren. En wie weet ruikt Feyenoord dan weer kansjes op landelijk niveau, en zeker PSV.

Maar goed dit verhaaltje gaat over het supersnel opkomende vrouwenvoetbal. Ook hier worden talenten door rijke clubs opgekocht. Waarom? De commercie ziet er potentieel in, ziet wel degelijk dat het iets groots gaat worden. Damesvoetbal streeft een algemeen geaccepteerde damessport als hockey in populariteit snel voorbij, Logisch want hockey blijft toch voor een deel de sport van ‘corpsballen’ en ander elitair gepeupel. Voetbal is de sport van het volk, van en voor iedereen. De ‘Johan Derksen’s met hun uiterlijk en ‘inzichten’ uit de vorige eeuw zullen er aan moeten geloven. Damesvoetbal is hot en wordt nog hotter, dan die zielige Johan ooit voor mogelijk houdt.

En dat meisje uit jouw jeugd, hoe is dat afgelopen zult u zich afvragen. Helaas niet goed. Misschien geboren op de verkeerde plek met een geaardheid waar men toen en zij misschien zelf ook geen raad mee wist, heeft ze zichzelf om de een of ander reden van het leven beroofd.
Maar meiden als zij, en al die andere sportieve meiden uit die tijd, die hielden van voetbal, die wilden het verdorie ook gewoon kunnen spelen. Zij hebben de weg vrijgemaakt voor wat we nu aan vrouwenvoetbal meemaken.

Een ‘kennis’ van ons heeft een boek samengesteld “STRIJD!” over de vrouwenkiesrechtbeweging in Nederland, 1882 -1922. Een indrukwekkend boek, tevens heeft ze er ook een fraaie tentoonstelling over samen-gesteld, te zien tot met september in het Groninger Museum.
Wat het raakvlak is met het vrouwenvoetbal is natuurlijk het volgende: de bijdrage aan de vrouwenemancipatie.
Ook al winnen onze leeuwinnen de titel niet. Ze zullen al strijdend ten onder gaan of niet natuurlijk, maar altijd winnen. Want wat ze zeker winnen is heel veel goodwill voor de zaak van de vrouwenemancipatie.


*eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de halve finales en eigenlijk alle wedstrijden van Ajax het aanzien wel degelijk waard waren. Maar ook op EK en WK speelt men over het algemeen om niet te verliezen, behalve Nederland natuurlijk.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 4 juni 2019


Geplaatst in de categorie: emoties

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 119Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joop Zandstra
Datum:
17 juni 2019
Geweldig om te lezen. Ik geniet ook enorm van de Oranjeleeuwinnen. Ik hoop dat ze ver komen. En dat de heren er ook een voorbeeld aan nemen en op het WK, zie ook www.wk2022-qatar.nl .
Sportieve groet, Joop

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)