Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

ORANJE LEEUWINNEN

Van de week hoorde en las ik de globale conclusies van het SCP rapport over de identiteit van de Nederlanders. Ruim geïnterpreteerd mag ik wel zeggen, wordt waarschijnlijk bedoeld, denk ik, wat ons bindt, waar wij allemaal achter staan.

Daar kwamen allemaal dingen naar voren die suggereren dat het rapport is samengesteld door een SGP voorman. Zou kunnen in SCP en SGP zit de nodige overlapping.
Het bleek volgens het rapport dat wat ons bindt o.a. het volkslied is, de Nederlandse vlag, en ook onze taal en koningsdag, om maar enkele te noemen.

Ik als echte Nederlander, heb hierover natuurlijk een mening. En dat is dat het om maar eens in duidelijke taal aan te geven ‘grosse quatsch’ is.
De Nederlandse vlag zie ik veel vaker vervangen worden door eentje in oranje met een leeuw erop. Veel mooier, maar helaas slaat die ook nergens op. Nederland kent de leeuw alleen vanuit de dierentuin, wat moeten wij met een leeuw.

Met name in Friesland, zie ik veel vaker de Friese vlag, die is veel meer verbindend, zelfs in het voetbalshirt van Heerenveen is die verwerkt en hij is veel mooier. Misschien moeten we gewoon een witte nemen, die overgave veronderstelt of een blauwe met het nodige groen verwijzend naar onze strijd tegen het water en het groen van de weilanden. Dat geeft veel meer een reëel beeld weer. Datzelfde geldt voor het volkslied – laten we eerlijk wezen, een draak van een lied met onbegrijpelijke tekst. Nee dat zal toch anders moeten.

Persoonlijk blijf ook ik voorstander van het volkslied van Fluitsma en van Tijn, waarin de volksaard precies worden omschreven. U weet wel wat ik bedoel over die 15 miljoen mensen, dat zijn we gewoon.
Wat de taal betreft hoe bedenken ze het. Engels burgert steeds meer in en zal dat blijven doen. Daarnaast is het zo dat niet de Nederlandse taal bindt, maar de streektaal. Het Twents, het Drents, het Fries en het Gronings en noem maar op. Hieruit blijkt maar weer dat Nederland een vereniging is en blijft van verschillende groepen, die eigenlijk totaal geen binding hebben. Wat natuurlijk ook weer voordelen heeft. Gaswinningsproblemen is een Gronings probleem. Overlast van Schiphol en Tata Steel een Hollands probleem. Megastallen en hun gevolgen Brants, dus gaat het probleem van de een de ander niet echt aan en laten we het maar sudderen.
Koningsdag is inderdaad een bindende factor, puur om de vrije dag en het feest. Maar zegt niets over onze binding met het Koningshuis, wat een beetje wordt gesuggereerd. Let wel ik heb niets op die mensen tegen, maar kan ook niets in het voor bedenken.

Nee, wat ons echt bindt zijn sportieve prestaties. Elfstedentocht. Maarten van der Weijden die dat doet wat wij met z’n allen zouden willen kunnen. Een heldendaad – een Nederlander met zijn prestatie, waar we erg trots op kunnen zijn en waar we het allemaal over eens zijn.
En nu natuurlijk zijn we beretrots op onze vrouwen, onze enige echte Oranje Leeuwinnen.
Was het in het een half jaar geleden nog dat 'zij' gewoon naar het WK gingen. Nu is het zo dat het niet meer alleen ‘zij’ zijn, maar dat het een ‘wij’ met z’n allen is geworden. Een sportieve prestatie bindt het meest en kent z’n eigen volksliederen: ‘We are the Champions’ of ‘Nederland o Nederland’ we worden kampioen. Even worden we met de neus op de feiten gedrukt.
En dat nu allemaal even door onze nationale trots onze Oranje Leeuwinnen, voor zolang dat duurt.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 30 juni 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 369Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)