Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Hoe ontstaat fatsoen?

Wordt het bij de geboorte meegegeven, is het iets wat men later leert, of is het in de winkel onder een bepaalde streepjescode verkrijgbaar? Kun je het leren, of is het iets wat men kan blokkeren omdat het er wel is, maar het niet gebruikt wordt? Fatsoen, staat voor fatsoenlijk en hoe mensen nu met elkaar om kunnen gaan, ik zeg: kunnen gaan, want een vanzelfsprekenheid is het allang niet meer, om met fatsoen elkander te bejegenen.

Niet alleen binnenshuis, ook buiten is fatsoen ver, heel ver te zoeken, mensen worden van de weg, of van hun fiets gereden, de dader rijdt door, zonder naar het slachtoffer om te zien, een agent, eentje van velen, wordt te grazen genomen, er wordt op hem ingereden, hij kan net op tijd wegspringen, dat is zijn grote geluk, maar ik ken een agent, die doelbewust werd aangereden met desastreuze gevolgen. De man kan nooit meer werken.

Fatsoen, nee het is niet te koop, maar wordt voornamelijk tijdens de opvoeding meegeven, simpele voorbeelden zijn: je zit fatsoenlijk aan tafel, uitzonderingen daargelaten, je eet netjes, praat ( liefst dan) niet met een volle mond, fatsoensregels, waar niks mis mee is. Dat die regels niet overal gelden is mij inmiddels wel duidelijk. Het woord: Onfatsoen is een niet bestaand woord en toch zou dit woord vaker gebruikt kunnen worden, omdat er vaker sprake is van ON dan van Fatsoen!

Jammer wel, omdat zowel fatsoen als respect met elkaar verweven zijn en daar: waar een mens moeite heeft met fatsoen, is het met respect hetzelfde verhaal, triest te bedenken dat nog maar een handjevol mensen van beide woorden weten en ze ook handhaven, ehhhh, de huichelaars daargelaten natuurlijk want er zijn veel meer mensen die: praten van fatsoen en respect maar juist het tegendeel beoefenen.

Het is lastig om daarin het onderscheid te zien hoor! Dus doe maar gewoon wat je geleerd hebt, net als ik, wees fatsoenlijk en heb respect! Is niks mis mee!

Schrijver: An Terlouw, 9 september 2019


Geplaatst in de categorie: filosofie

1.2 met 4 stemmen 113Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)