Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

INTEELTSPORTEN

Wat is dat nu weer voor geks – inteeltsporten. Ach, ik bedenk het nu even ter plekke of beter gezegd zopas naar aanleiding van het aan het journaal voorafgaande sportjournaal.

Vooropgesteld, ik ben een realistische (niet te uitzinnige) sportliefhebber als het ook echt een eerlijke competitie betreft van een echte sport. Een echte sport vind ik een sport met een overduidelijk internationaal competitief karakter. De rest noem ik een inteeltsport.
Waar ik me de laatste tijd een beetje aan begin te ergeren is dat we in het sportjournaal steeds weer worden getrakteerd op dat Amerikaanse honkbal. Laten we eerlijk zijn: een sport van niks. Een kudde kauwgom kauwende in foute pyjama’s rond sjouwende heren, die eerst een bal wegslaan en dan een rondje rennen en elkaar high-fives geven. Chantal Janzen zou er geen gek figuur tussen slaan – integendeel. Een sport die alleen daar groot is. Net als het American football en eigenlijk het basketbal ook. Alhoewel dat is toch wel aardig.
Maar goed we moeten er naar kijken – een erfenis van meneer Smeets. En dan dat oervervelende tennis, kreunen en steunen – erg overgewaardeerd. Het aantal ‘bekwame’ tennissers, dat wij hebben voortgebracht is op één hand te tellen. Laten we ze even noemen Betty Stöve, Tom Okker, Krajicek, en nou vooruit dan Kiki Bertens. En Heintje Davids, ach nee, niet leuk om Schapers zo te noemen. Het is zo’n dappere doorzetter, echt waar petje af.

Maar laten we toch vooral naar onszelf kijken. Het (marathon)schaatsen. Het hockey – oké, er zijn nog enkele landen waar ze intussen ook goed weten hoe met het stokje een balletje te raken.
Zoals in België het veldrijden een nationale sport is met af en toe een outsider – tegenwoordig die Van der Poel. Zo is schaatsen dat bij ons. Maar echte inteeltsporten in de breedste zin des woords, zijn het toch ook niet echt.

Neen, een echte inteeltsport is zo eentje die echt alleen in een land of gebied wordt beoefend. Zo heb je de Arctische sporten, zoals die in gebieden als Groenland en Alaska worden beoefend. Er worden zelfs winterspelen van georganiseerd, ja echt waar.
Ook hier in het noorden heb je ze. In Friesland heb je het fierljeppen – enkele tot Groninger genaturaliseerde Friezen beoefenen het daar ook. Beroemd is de interland in Winsum (Fr) of Winsum (Gr). En natuurlijk het kaatsen. Een sport die hier bij ons in het oostelijke gedeelte van de provincie helemaal niet wordt beoefend.

Wel wordt hier de inteeltsport bij uitstek beoefend – het ‘gereformeerde’ korfbal. Op de middelbare school werd ik een keer uitgenodigd om te gaan kijken. Nou goed dan, ik ging een keertje mee. Wij stonden langs de lijn de spelers en met name de speelsters aan te moedigen. Na een poosje gingen de jongens die me hadden uitgenodigd op het gras zitten. Vreemd maar goed moeten ze zelf weten. Ik hoorde ze na een poosje smoezelen en gniffelen en elkaar goedkeurende dingen toefluisteren.
Op een bepaald moment zeiden ze: ‘Waarom ga jij niet zitten?’ ‘Nou staand kun je alles beter overzien, toch?’
‘Jongen, jongen, jij snapt ook niks hè. Het spannendste gedeelte speelt zich hier af laag bij de grond.’ Ach, ik had het kunnen weten, die gereformeerde rakkers zaten vanaf de grond onder de korte rokjes van de speelsters te loeren; in de hoop een stukje paradijs te zien.

Schrijver: catrinus
Inzender: c, 25 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: sport

3.7 met 3 stemmen 860Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)